Cappella Amsterdam (Marc Driessen)

De Grootinquisiteur

Cappella Amsterdam
do 1 apr 2021 20:00 - 21:00
do 1 apr 2021
20:00 - 21:00
  • do 1 apr 2021
    20:00 - 21:00
    Grote Zaal

Programma

Heinrich Schütz Osterdialog
Wolfgang Rihm Tristis est anima mea uit Sieben Passions-Texte
Wolfgang Rihm Ecce vidimus eum uit Sieben Passions-Texte
David Lang when I die uit the little match girl passion
Josquin Desprez Absalon fili mi
Giaches de Wert Vox in Rama
Francis Poulenc Bois meurtri
Luca Marenzio Crudele acerba
Felix Mendelssohn Bartholdy Denn Er hat seinen Engeln befohlen
Rudolf Escher Heart, we will forget him
Robert Heppener To make a Prairie uit Dear march come in
Frank Martin Full fathom five

19.15 uur / Inleiding

Uitvoerenden

Cappella Amsterdam
Daniel Reuss dirigent
en anderen

Dostojevski in dialoog met tegendraadse muziek

Het verhaal van de Grootinquisiteur in Dostojevski’s De gebroeders Karamazov vertelt hoe Jezus in de 16e eeuw opnieuw op aarde komt. De Grootinquisiteur betoogt dat Christus’ boodschap veel te ingewikkeld is. Daarom heeft de kerk deze aangepast tot hapklare brokken, als morele regels voor het volk. Cappella Amsterdam verweeft dit verhaal, gebracht door een acteur, met tegendraadse muziek van componisten die zich niet aan de muziekregels hielden.

De componisten in dit programma hadden hun bedenkingen bij de ‘compositieregels’ die de tijd hen opdroeg en zochten hun eigen weg. Neem Luca Marenzio, die in Crudele Acerba met zijn gewaagde dissonanten en vreemde melodische sprongen zijn tijd ver vooruit was. Een paar eeuwen later laat ook Wolfgang Rihm zich niet in een hokje plaatsen. Tekst en muziek zorgen in dit programma samen voor een spannend samenspel en dialoog.

De kaartverkoop van dit concert is gestart voordat de huidige coronamaatregelen van kracht werden. Vanwege coronabeperkingen is het waarschijnlijk dat de aanvangstijd en de placering nog wijzigen. Ook is het mogelijk dat we het concert moeten annuleren of dat de toegestane zaalcapaciteit op de concertdatum onvoldoende is voor alle kaartkopers. In alle gevallen ontvangen kaartkopers hierover bericht en bieden we de mogelijkheid tot restitutie. We vragen je begrip en uiteraard hopen we dat dit niet nodig zal zijn.