Brooklyn Rider (foto: Shervin Lainez)

Smetana & de Amerika’s

Brooklyn Rider
vr 9 apr 2021 20:15 - 22:00
vr 9 apr 2021
20:15 - 22:00
  • vr 9 apr 2021
    20:15 - 22:00
    Geannuleerd

Programma

Caroline Shaw Schisma
Gonzalo Grau Aroma a Distancia
Bedřich Smetana Strijkkwartet nr. 1 (Uit mijn leven)
Osvaldo Golijov Yiddishbbuk
Colin Jacobsen Miniatures

19.45 uur / Entreehal / Voorprogramma

Uitvoerenden

Brooklyn Rider:
Johnny Gandelsman viool
Colin Jacobsen viool
Nicholas Cords altviool
Michael Nicolas cello

Verrassend perspectief op de nieuwste kwartetmuziek

Brooklyn Rider zou je een rockgroep met strijkinstrumenten kunnen noemen, al doe je daarmee hun onvoorwaardelijke toewijding aan het genre schromelijk tekort. Maar de energie waarmee het jonge kwartet opereert is ongewoon, en hun programma’s zijn dat ook. Niet voor niets vroeg Philip Glass Brooklyn Rider om zijn kwartetmuziek op te nemen. Centraal in dit programma staat het Eerste strijkkwartet van Bedřich Smetana, waarin de componist zijn leven overziet. Zo refereert de snerpende hoge noot in het vierde deel aan zijn tinnitus (permanente piep in het oor).

Brooklyn Rider omlijst de Tsjech Smetana met Zuid- en Noord-Amerikaanse componisten. De Venezolaanse alleskunner Gonzalo Grau mengt moeiteloos pop, klassiek en latin. Hij werkte vaak samen met de succesvolle Argentijn Osvaldo Golijov, bekend van de opera Ainadamar en het oratorium La pasión según San Marcos. Caroline Shaw, zelf onder meer violiste, won als jongste componist ooit de Pulitzerprijs voor haar geweldige Partita for 8 voices. En ook tweede violist Colin Jacobsen van Brooklyn Rider toont zichzelf als componist.

De kaartverkoop van dit concert is gestart voordat de huidige coronamaatregelen van kracht werden. Vanwege coronabeperkingen is het waarschijnlijk dat de aanvangstijd en de placering nog wijzigen. Ook is het mogelijk dat we het concert moeten annuleren of dat de toegestane zaalcapaciteit op de concertdatum onvoldoende is voor alle kaartkopers. In alle gevallen ontvangen kaartkopers hierover bericht en bieden we de mogelijkheid tot restitutie. We vragen je begrip en uiteraard hopen we dat dit niet nodig zal zijn.