Amsterdam Sinfonietta (foto Marco Borggreve)

Piano piano

Amsterdam Sinfonietta + Tamara Stefanovich
vr 14 mei 2021 20:15 - 22:00
vr 14 mei 2021
20:15 - 22:00
  • vr 14 mei 2021
    20:15 - 22:00
    Geannuleerd
    Geweest

Programma

César Franck Prélude, fugue et variation (arr. Pieter-Jelle de Boer)
Vassos Nicolaou Selectie uit Etudes voor piano solo
Ferruccio Busoni Concert voor piano en strijkorkest
Peter-Jan Wagemans Drie vlinderdansen voor piano en strijkorkest
Ludwig van Beethoven Cavatina en Grosse Fuge (op. 133) uit Strijkkwartet nr. 13 (versie voor strijkorkest)

19.15 uur / Inleiding

Uitvoerenden

Amsterdam Sinfonietta
Daniel Bard leiding en viool
Tamara Stefanovich piano

Lichte en frisse muziek voor piano en strijkers

‘Onverschrokken, duizelingwekkend, uniek’, zo beschrijft The Guardian pianiste Tamara Stefanovich. Bij Amsterdam Sinfonietta soleert ze in een piano-overgoten programma. Ferruccio Busoni schreef het Concert voor piano en strijkorkest op 12-jarige leeftijd. Anders dan zijn latere, monumentale werken volgt dit onbevangen en frisse jeugdwerk eerder het voorbeeld van Mozart en Schubert. In de Drie vlinderdansen bekent Peter-Jan Wagemans zijn fascinatie voor de kleuren en beweeglijkheid van vlinders, van de grote, zwevende Atlasvlinder tot een wilde wolk fladderende witjes.

Beethovens Grosse Fuge en de Cavatina zijn niet alleen sterk contrasterende stukken, het zijn ongetwijfeld ook de meest opzienbarende prestaties van de componist. De Grosse Fuge staat bekend als zijn meest visionaire compositie. Of in de woorden van Stravinsky: ‘Deze muziek zal modern blijven tot het einde der tijden.’ De Etudes van Nicolaou zijn bijna geen studiestukken meer, maar eerder studies naar de werking van de piano zelf waarbij de ronkende klankkast en virtuoze loopjes ten volle worden ingezet.

De kaartverkoop van dit concert is gestart voordat de huidige coronamaatregelen van kracht werden. Vanwege coronabeperkingen is het waarschijnlijk dat de aanvangstijd en de placering nog wijzigen. Ook is het mogelijk dat we het concert moeten annuleren of dat de toegestane zaalcapaciteit op de concertdatum onvoldoende is voor alle kaartkopers. In alle gevallen ontvangen kaartkopers hierover bericht en bieden we de mogelijkheid tot restitutie. We vragen je begrip en uiteraard hopen we dat dit niet nodig zal zijn.