Belcea Quartet (foto: Marco Borggreve)

Traditiegetrouw

Belcea Quartet
za 15 mei 2021 20:15 - 22:00
za 15 mei 2021
20:15 - 22:00
  • za 15 mei 2021
    20:15 - 22:00
    Geannuleerd

Programma

Benjamin Britten Strijkkwartet nr. 1
Dmitri Sjostakovitsj Strijkkwartet nr. 14
Johannes Brahms Strijkkwartet op. 51 nr. 1

19.45 uur / Entreehal / Voorprogramma

Uitvoerenden

Belcea Quartet:
Corina Belcea viool
Axel Schacher viool
Krzysztof Chorzelski altviool
Antoine Lederlin cello

De moderniteit van Britten en Sjostakovitsj

Ondanks dat het IJzeren Gordijn tussen hen in stond, werden Benjamin Britten en Dmitri Sjostakovitsj goede vrienden. Hun muziek is weliswaar heel verschillend, maar ze deelden ambivalente gevoelens over de naoorlogse avant-garde en wisten elkaar toch te inspireren. Sjostakovitsj begon zelfs aan zijn Strijkkwartet nr. 14, zijn voorlaatste, tijdens een bezoek aan Britten. Het internationale Belcea Quartet weet hoe het is om over grenzen te gaan en staat bekend om zijn messcherpe en loepzuivere interpretaties van de strijkkwartetcanon.

Britten schreef slechts vier strijkkwartetten – een stuk minder dan zijn vriend Sjostakovitsj. Toch nemen ze ook in zijn oeuvre een belangrijke plek in. Brittens Eerste strijkkwartet (1941) dateert van voor hun vriendschap en vertoont invloeden van Beethoven. Dat laatste geldt ook voor Brahms, die zijn Eerste strijkkwartet lang onder de pet hield, uit angst dat het de vergelijking met Beethoven niet kon doorstaan. Belcea heeft beide stukken prachtig op cd gezet.

De kaartverkoop van dit concert is gestart voordat de huidige coronamaatregelen van kracht werden. Vanwege coronabeperkingen is het waarschijnlijk dat de aanvangstijd en de placering nog wijzigen. Ook is het mogelijk dat we het concert moeten annuleren of dat de toegestane zaalcapaciteit op de concertdatum onvoldoende is voor alle kaartkopers. In alle gevallen ontvangen kaartkopers hierover bericht en bieden we de mogelijkheid tot restitutie. We vragen je begrip en uiteraard hopen we dat dit niet nodig zal zijn.