Philippe Pierlot (foto Stéphane Barbier)

Magistraal in miniatuur

Ricercar Consort
za 16 jan 2021 16:00 - 17:00
za 16 jan 2021
16:00 - 17:00
  • za 16 jan 2021
    16:00 - 17:00
    Excl. pauzedrankje
    Grote Zaal

Programma

Airs de cour (liederen met begeleiding) van o.a. Marc-Antoine Charpentier, Jean-Baptiste Lully, Lambert Chaumont, Constantijn Huygens, Sébastien Le Camus
Marc-Antoine Charpentier Concert pour quatre parties de violes
Monsieur de Sainte-Colombe Concerts à deux violes esgales
Louis Couperin Suite à trois violes

Uitvoerenden

Ricercar Consort:
Philippe Pierlot dirigent
Hanna Bayodi sopraan
Philippe Pierlot, Lucile Boulanger, Anna Lachegyi, Mathias Ferré viola da gamba, basse de viole
Daniel Zapico theorbe

Liefdesliederen en kamermuziek van Charpentier en tijdgenoten

Charpentier: dat zijn wellustig rijke klanktapijten, royale harmonieën, extravagante versieringen en expressie in het kwadraat. Maar er is ook een andere Charpentier, die van de o zo subtiele airs de cour. Het Ricercar Consort struint langs hoofse liederen van tijdgenoten als Huygens, Lully en Le Camus, om vervolgens met Sainte Colombe en Louis Couperin bij de ultieme Franse kamermuziek voor gamba te belanden.

Het zoeken verheffen tot kunst, dat is het fundament en het wezen van het Ricercar Consort sinds de oprichting van het ensemble in 1980. Vier decennia later is wat begon bij Bach uitgegroeid tot een immer enthousiaste verkenning van een breed scala aan barokmuziek, met focus op 17e-eeuws repertoire. Of het nu kamermuziek is of opera, het Ricercar Consort wil raken, ontroeren en begeesteren en slaagt er onder leiding van gambist Philippe Pierlot keer op keer in die missie tot een goed einde te brengen.