B'Rock Orchestra and Choir (foto: Mirjam Devriendt)

B'Rock Orchestra and Choir + Muziektheater Transparant

Passio
di 31 mrt 2020 20:15 - 22:00
di 31 mrt 2020
20:15 - 22:00
  • di 31 mrt 2020
    20:15 - 22:00
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

Louis Andriessen ... miserere...
Alessandro Scarlatti 3 Responsori per la Settimana Santa
Alessandro Scarlatti Passio Domini Nostri Jesu Christi secundum Joannem
Arvo Pärt Da pacem Domine

Uitvoerenden

B’Rock Orchestra and Choir
Muziektheater Transparant

Andreas Küppers dirigent
Benno Schachtner countertenor

Tobias Kokkelmans dramaturgie
Luigi De Angelis en Andrea Argentieri videodesign
Chiara Lagani kostuums

Luigi De Angelis regisseur

Dit concert is geannuleerd in verband met de uitbraak van het coronavirus. Klik hier voor meer informatie.

Het Belgische B’Rock brengt passie en lijden bijeen in een scenisch concert met de Johannes Passie van Alessandro Scarlatti en het strijkkwartet …miserere… van Louis Andriessen, gebaseerd op het Miserere van Allegri. Lijden in schoonheid, samen met ‘een van de meest veelbelovende countertenors van dit moment’, Benno Schachtner. Regisseur Luigi De Angelis maakt een filmtriptiek die het midden houdt tussen een barok stilleven en een hedendaagse documentaire. 

In Passio gaat B’Rock samen met Muziektheater Transparant dieper in op de betekenis van passie als lijden in onze tijd. Centraal staat de vraag waarom we ons zo aangetrokken voelen door het zien van andermans lijden. De Angelis spreekt over 'het consumeren van het lijden'. Hij gaat op zoek naar antwoorden aan de hand van een nieuwe film in de vorm van een triptiek, een verwijzing naar het kruis, tijdens de voorstelling te zien op 14 schermen. Elk deel van de film wordt gekoppeld aan een muzikale component.

Muzikaal vinden oud en nieuw elkaar in stuwende ritmiek en ontroerende melancholie. De Johannespassie van Scarlatti uit 1685 is van een uitzonderlijke schoonheid, rijk aan pathos en expressie. Dit korte en krachtige passieverhaal wordt, samen met muziek voor de paasweek van Gesualdo en Scarlatti, aangevuld met met een strijkkwartet van Louis Andriessen. De Nederlandse grootmeester laat tweestemmigheid uitlopen in granieten tutti, met een knipoog naar het beroemde Miserere van Allegri.

Lijden in schoonheid