Matthias Goerne (foto: Marco Borggreve)

Mijn ziel verlangt naar het licht

Matthias Goerne + Alexander Schmalcz
zo 30 mei 2021 20:15 - 22:00
zo 30 mei 2021
20:15 - 22:00
  • zo 30 mei 2021
    20:15 - 22:00
    Geannuleerd

Programma

Hugo Wolf Michelangelo-Lieder

Hans Pfitzner Sehnsucht op. 10 nr. 1 / Wasserfahrt / Es glänzt so schön die sinkende Sonne / Ist der Himmel darum im Lenz so blau / An die Mark / Abendrot / Nachts / Stimme der Sehnsucht 

Richard Wagner Wesendonck Lieder

Richard Strauss
Traum durch die Dämmerung / Morgen / Ruhe, meine Seele / Freundliche Vision / Im Abendrot (nr. 4 uit Vier letzte Lieder)

Uitvoerenden

Matthias Goerne bariton
Alexander Schmalcz piano

‘De beste liedzanger van onze tijd’ (NRC)

Nog één keer Matthias Goerne. Op de plek waar hij verschillende liedrecitals gaf, weet de Duitse bariton zich verzekerd van optimale omstandigheden. Zo geeft hij ‘de luisteraar het gevoel dat hij een lied voor je optilt en naar je toe brengt’, aldus Trouw. Deze keer doet hij dat met verrassend Duits repertoire van Wolf, Pfitzner, Wagner en Strauss. Volgens Bachtrack is Goernes stem ‘ideaal’ voor Strauss-liederen. Wees erbij, want het kan zomaar zijn allerlaatste recital in Nederland zijn.

Na zijn fenomenale Beethovenrecital in februari 2020, dat een recensent terecht ‘balsem voor de ziel’ noemde, besloot Matthias Goerne meteen nog een keer terug te keren naar het Muziekgebouw, die hij ‘de beste zaal ter wereld’ voor liedzangers noemt. De bariton, die al heeft aangekondigd binnen een paar jaar te stoppen met optreden, zingt onder andere Wagners Wesendonck Lieder, ‘vrouwenliederen’ die Goerne als een van de eerste mannelijke zangers op het repertoire nam. Volgens sommige recensenten nog steeds een curiositeit, volgens anderen een ‘meesterzet die nieuw licht werpt op deze liederen’.

De kaartverkoop van dit concert is gestart voordat de huidige coronamaatregelen van kracht werden. Vanwege coronabeperkingen is het waarschijnlijk dat de aanvangstijd en de placering nog wijzigen. Ook is het mogelijk dat we het concert moeten annuleren of dat de toegestane zaalcapaciteit op de concertdatum onvoldoende is voor alle kaartkopers. In alle gevallen ontvangen kaartkopers hierover bericht en bieden we de mogelijkheid tot restitutie. We vragen je begrip en uiteraard hopen we dat dit niet nodig zal zijn.