Arvo Pärt partituur (beeld: Arvo Pärt Centre)

Pärt Expositie

Partituren, strip en maquette
wo 15 apr 2020 - zo 19 apr 2020
wo 15 apr 2020
-
zo 19 apr 2020
  • wo 15 apr 2020
    -
    zo 19 apr 2020
    Foyerdeck 2

Tijdens het Pärt Festival is dagelijks op Foyerdeck 3 een mini-expositie te bezoeken met reproducties van compositieschetsen van Pärt ter beschikking gesteld door het Arvo Pärt Centre in Laaulasmaa, Estland. De compositieschetsen laten de wording zien van enkele composities van Pärt die ook in het concertprogramma van het festival te horen zijn. Bij elkaar geven deze schetsen een fascinerende inkijk in Pärts manier van denken en werken.

Maquette Arvo Pärt Centre
Tevens is een maquette te bewonderen van het vorig jaar geopende Arvo Pärt Centre. Het gebouw, midden in de bossen, is ontworpen door de architecten Fuensanta Nieto en Enrique Sobejano van het Spaanse architectenbureau Nieto Sobejano Arquitectos. Hun ontwerp is geïnspireerd door de stilte en geometrie van Pärts muziek. In het gebouw, met verschillende binnenplaatsen zonder rechte hoeken, is onder andere ruimte voor een archief, een bibliotheek, een concertzaal, een tentoonstellingsruimte en verschillende klaslokalen.

Stripverhaal Kahe heli vahel / Between two sounds van Joonas Sildre
Tijdens het Pärt Festival is in het Muziekgebouw een stripverhaal van ruim 60 meter lang over Arvo Pärt te zien. Stripkunstenaar Joonas Sildre schreef en tekende het verhaal over Pärts muzikale zoektocht vanaf zijn kindertijd tot 1980, toen de componist werd gedwongen Estland te verlaten. In deze periode ontstond ook Pärts nieuwe compositietechniek tintinnabuli, de zogenoemde klokjesstijl. Het boek werd bekroond met een Golden Book Award van de National Bibliotheek van Estland en is nu (in het Engels) in zijn geheel te bewonderen op Foyerdeck 3.

De expositie is tijdens het festival dagelijks toegankelijk van 11.00 tot 23.00 uur

Ism