Nieuw Ensemble - Turkey Tomorrow

Turkish Composers Competition

do 17 mei 2012 / 20:15 tot +/- 21:45 / Grote Zaal
Turkish Composers Competition

Het Nieuw Ensemble organiseerde een unieke competitie voor Turkse componisten en presenteert de resultaten in het Turkey Now! Festival 2012. Componisten met de Turkse nationaliteit werden uitgenodigd een werk te schrijven voor het Nieuw Ensemble. De jury selecteerde vijf heel verschillende stukken, die in aanwezigheid van de componisten in première worden gebracht. Na succesvolle competities voor Chinese en Braziliaanse componisten laat het Nieuw Ensemble horen dat ook in Turkije nieuwe muziek springlevend is.

Voorafgaand aan het concert om 19.30 uur: een optreden van saz-speler Onur Devrim Demir en ney-speler Michalis Cholevas, vertoning van de film Crossing the Bridge over het rijke muziekleven in Istanbul en gratis baklava.

De vijf winnende werken
De pas twintigjarige Mithatcan Öcal studeert in Istanbul en is een bijzonder talent. Met Ungüjin schreef hij een pakkende hommage aan de Griekse meester Iannis Xenakis. Öcals compositie is contrastrijk en dynamisch, op het explosieve af.

Emil Tan Erten (1990) studeert aan het Conservatorium van Amsterdam. In het fantasievolle en vitale Happy-Go-Lucky-Strike verwerkt hij invloeden uit de jazz en rock.

Yigit Kolat (1984) won de eerste prijs van het belangrijkste compositieconcours in Turkije. Zijn nieuwe werk Tülbend is een kleurrijke ode aan de tulp, die Turkije en Nederland delen als nationaal symbool. Het is een sfeervolle compositie met een solo-rol voor de ney (oosterse rietfluit).

Autodidact Korhan Dogan (1983) streeft in zijn muziek naar oprechtheid en eenvoud. In Cakircali Efe portretteert hij een lokale held. Verschillende episodes uit diens leven passeren de revue in een helder en opzwepend stuk.

Mehmet Ali Uzunselvi is een student van de befaamde Duitse componist Wolfgang Rihm. Voor het subtiele Babel Grupettos vond hij inspiratie in oosterse muziek. Met grensverleggende speeltechnieken creëert hij magische nieuwe klanken.

www.turkeynow.nl
www.nieuwensemble.nl

logo Turkey Now

Programma

Mithatcan Öcal Ungüjin
Emil Tan Erten Happy-Go-Lucky-Strike
Yigit Kolat Tülbend
Korhan Dogan Cakircali Efe
Mehmet Ali Uzunselvi Babel Grupettos

Uitvoerenden

Nieuw Ensemble
Jussi Jaatinen dirigent

  • Vooraf eten?Vooraf eten?

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X