Asko|Schönberg + Slagwerk Den Haag

Hit the limits

do 20 december 2012 / 20:15 tot +/- 22:00 / Grote Zaal

Asko|Schönberg

Etienne Siebens

Slagwerk Den Haag

Hit the limits

Alles draait om de klank deze donderdagavond

Inleiding / 19.15 uur door Hans Haffmans

Componist Iannis Xenakis, van wie twee werken op dit programma staan, ontpopte zich in de jaren vijftig tot een heuse klankkunstenaar. Zijn werkwijze baseerde hij op principes uit de architectuur en de wiskunde. Ook voor de Zweeds-Nederlandse componist Klas Torstensson draait het om de klank. In Urban Songs maakt hij gebruik van verschillende muziektradities, zoals volksmuziek en rap.

Xenakis bediende zich vaak van de wiskundige waarschijnlijkheidsleer, bijvoorbeeld in Eonta. Bij andere composities maakte hij vernuftig gebruik van de muzikale ruimte. In het slagwerksextet Persephassa duiken onvermoede driedimensionale geluidseffecten op.

Torstenssons fascinatie voor het klankmatige uit zich in een verrassend gebruik van instrumentarium en stem. Naast klank legt hij in Urban Songs ook uiteenlopende muziektradities onder zijn fileermes. Zo kan het gebeuren dat sopraan Charlotte Riedijk begint als Libanese volkszangeres en eindigt als Amerikaanse gettorapper.

De pers over Urban Songs:
'Helemaal in haar element was sopraan Charlotte Riedijk in Urban Songs van Klas Torstensson. Riedijk imponeerde als stemkunstenaar, als menselijke sampler en in de enorme uithalen die - in een soort strijd tussen ‘echt' en ‘onecht' - elektronisch herhaald worden.' (NRC Handelsblad)

'Groots en meeslepend werd het met de Urban Songs uit 1992 van Klas Torstensson. Charlotte Riedijk - ook vanachter de microfoon - overvleugelde als power girl met gemak de drie eerdere zangeressen en de via luidsprekers van alle kanten aankuivende klanken overrompelden in hun eigentijdse directheid en stadse rauwheid. Klasse!' (Trouw)

Asko|Schönberg is ensemble in residence
www.askoschoenberg.nlUitzending op Radio 4


Klas Torstensson composer in residence is mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten

Programma

Klas Torstensson Urban Songs
Iannis Xenakis Eonta
Iannis Xenakis Persephassa

Uitvoerenden

Etienne Siebens dirigent
Charlotte Riedijk sopraan
Pauline Post piano
 

  • Vooraf eten?Vooraf eten?

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X