New European Ensemble

Zweeds voor alt en ensemble

do 11 april 2013 / 20:15 tot +/- 22:00 / Grote Zaal

New European Ensemble

Carina Vinke

Christian Karlsen

New European Ensemble

Verbonden door de muziek van Schoenberg

Het New European Ensemble presenteert de wereldpremière van Sieben mal sieben. Een speciaal voor dit ensemble geschreven nieuw werk van Klas Torstensson, die dit seizoen composer in residence van het Muziekgebouw is. Torstensson brengt een rijkgeschakeerde hommage aan de Serenade van Schönberg. Met een zevendelige compositie voor dezelfde zeven instrumenten als in Schönbergs werk: klarinet, basklarinet, viool, altviool, cello, gitaar en mandoline. Torstensson is een van Nederlands prominentste componisten. In de pers worden zijn composities ‘spectaculair’, ‘indrukwekkend’ en ‘ongelooflijk mooi’ genoemd.

De jonge Zweedse componist Benjamin Staern, die momenteel veel prijzen wint, koos dezelfde instrumenten voor zijn Tranströmer Songs. In deze liederencyclus zette hij gedichten op muziek uit de dichtbundel De treurgondel van Nobelprijswinnaar Tomas Tranströmer. Daarvoor roept Staern een Italiaanse klankwereld op waar Paganini subtiel in doorklinkt. Het drama en de lyriek in Tranströmers poëzie tovert hij om tot ‘muziekdrama zonder toneelpodium’.

Bij de première in 1923 van zijn Serenade verraste Schönberg zijn toehoorders met de voor klassieke muziek exotische bezetting. Die is minder ongewoon dan het lijkt. Schönberg had die instrumentencombinatie namelijk afgekeken bij de zogenoemde Schrammelmusik. Luchtige amusementsmuziek die hij in Weense wijnlokalen had horen uitvoeren door ensembles met blazers, strijkers en tokkelaars. Schönberg gaf zijn Serenade een lichte toets en creëerde een tijdloos meesterwerk, een inspiratiebron voor componisten tot op de dag van vandaag.

Lees meer en beluister muziek van Torstensson en Staern op 
www.neweuropeanensemble.comKlas Torstensson composer in residence is mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten

 

Uitzending op:

Programma

Inleiding door Saskia Törnqvist / 19.15 uur

Klas Torstensson
Sieben mal sieben (wereldpremière)
Benjamin Staern Tranströmer-Sånger (Nederlandse première)
Arnold Schönberg Serenade op. 24

Uitvoerenden

Christian Karlsen dirigent
Carina Vinke alt
 

Randprogramma

Voorafgaand aan dit concert is in de Kleine Zaal een bijeenkomst van de cursus Quickstart hedendaagse muziek door muziekpublicist Thea Derks. De cursus bestaat uit 5 lessen mét concert over muziek na 1900. > meer informatie

  • Vooraf eten?Vooraf eten?

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X