Holland Baroque + Lars Ulrik Mortensen

Drama in de barok + COLLEGE

za 06 mei 2017 / 20:15 tot +/- 22:00 / Grote Zaal

College Drama en barokke emotie

Voorafgaand aan het concert geeft Xavier Vandamme, directeur van Festival Oude Muziek, een college over schoonheidsidealen in de barok. Aanvang: 19.00 uur.

> lees verder

Holland Baroque (foto Wouter Jansen)

Lars Ulrik Mortensen

Holland Baroque (foto Wouter Jansen)

De grenzen van de barokke harmonie opgerekt

Holland Baroque brengt de hoogtijdagen van de barok tot leven met werken van Francesco Durante, František Xaver Richter en Antonio Vivaldi. Deze componisten rekten de grenzen van de harmonie op; hun werken bevatten dan ook een overdonderende en destijds ongehoorde dramatiek. Onder leiding van de Deense klavecinist en dirigent Lars Ulrik Mortensen haalt het ensemble het uiterste uit deze fantastische muziek.

Het Nederlandse Holland Baroque wordt alom geroemd om zijn fantasierijke programma’s en blinkt uit door gedurfd samenspel. Het orkest zoekt altijd de muzikaal leider die het beste bij een programma past. Vandaar dat Holland Baroque de avontuurlijke barok induikt met Lars Ulrik Mortensen, die immer garant staat voor een ‘transparante, stuwende uitvoering met veel reliëf en emotionele expressie’ aldus het NRC.

Programma

Franz Xaver Richter Symfonie nr. 6 in C-groot
Francesco Durante Concerto nr. 8 in A-groot La Pazzia
Giuseppe Valentini Concerto Grosso opus 7 nr. 2 in d-klein
Antonio Vivaldi Concerto voor strijkers RV 157 in g-klein
Pietro Antonio Locatelli Concerto opus 1 nr. 5 in D-groot
Giuseppe Sammartini Concerto Grosso opus 5 nr. 4 in a-klein
Francesco Geminiani Concerto opus 5 nr. 12 in d-klein La Follia

Uitvoerenden

Holland Baroque
Lars Ulrik Mortensen leiding en klavecimbel

Randprogramma

DRAMA EN BAROKKE EMOTIE 
College door Xavier van Damme
19.00 uur / Grote Zaal

Barokmuziek draait in essentie, zo is de algemene opvatting, om emoties (affecten) en retoriek. Hoe werd in de baroktijd gedacht over emoties en een doeltreffende overdracht daarvan? En wat betekent dit voor de manier waarop we nu barokmuziek interpreteren en uitvoeren? Een college over de subtiele wereld van de barokke esthetiek.

Barokke esthetiek speelt niet alleen in de muziek een grote rol, maar ook in theater, dans en beeldende kunst. Staan de barokke schoonheidsidealen ver af van de oude-muziekpraktijk die op de concertpodia de norm is?

College bij ticketprijs inbegrepen.

Xavier Vandamme
De Vlaming Xavier Vandamme is sinds 2009 algemeen en artistiek directeur van het wereldwijd toonaangevende Utrechtse Festival Oude Muziek.


foto: Remke Spijkers

Vandamme studeerde taal- en letterkunde (Frans, Italiaans) en wijsbegeerte aan de universiteit van Leuven, waar hij ook les gaf. Hij was muziekrecensent, onder meer voor de krant De Standaard, en werkte jarenlang als presentator en producer bij de VRT (Klara). Onlangs werd Vandamme verkozen tot voorzitter van het internationale Réseau Européen de Musique Ancienne / European Early Music Network (REMA – EEMN). Eerder werkte hij in Brussel bij concertzaal Paleis voor Schone Kunsten als adjunct-directeur van BOZAR Music.

Achtergrond

Zie voor meer informatie het programmaboekje:

Prijzen

(Prijzen incl. pauzedrankje)

€ 34,00
Normaal
€ 27,00
CJP
€ 27,00
Stadspas
geweest
Zet op mijn wensenlijstje

Video

Hard & Ziel Concert door Holland Baroque, o.l.v. Lars Ulrik Mortensen, 2014

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X