Café Zimmermann + Andreas Staier

Bach op het grensvlak van een tijdperk + COLLEGE

za 04 maart 2017 / 20:15 tot +/- 22:15 / Grote Zaal

College Revival van de oude muziek

Voorafgaand aan het concert geeft Xavier Vandamme, directeur van Festival Oude Muziek, een college over de huidige kijk op de oude muziek. Aanvang: 19.00 uur.

> lees verder

Andreas Staier (foto Josep Molina)

Café Zimmermann (foto Pascal Gerard)

Andreas Staier (foto Josep Molina)

Opvallende Bachvertolkers bijeen 

Met klavecinist Andreas Staier en het Franse barokensemble Café Zimmermann komen twee opvallende Bachvertolkers bijeen. Het ensemble ontving al een Diapason d’or voor de opname van Bachs instrumentale werken. En veel critici gaven een maximale waardering voor Staiers opname van Bachs klavecimbelconcerten, vanwege zijn ‘gretigheid, flair en expressieve vrijheid’. Samen vormen ze een mooi verbond, dat muziek op het grensvlak van een tijdperk laat horen.

De symfonieën en klavecimbelconcerten van vader Johann Sebastian en zonen Carl Philipp Emanuel en Wilhelm Friedemann Bach geven op meesterlijke wijze een generatieconflict weer. Vooral voor Carl Philipp Emanuel gold vader Bach als hopeloos ouderwets. Zijn strenge barokke meerstemmigheid moest wijken voor meer emotie, meer grilligheid. Zo vormde de muziek van de zonen Bach met zijn zogenaamde empfindsame stijl de voorbode voor het klassieke tijdperk dat op aanbreken stond. 

Programma

Johann Sebastian Bach Concert voor viool BWV 1041
Johann Sebastian Bach Concert voor twee klavecimbels BWV 1061
Johann Sebastian Bach Concert voor viool en hobo BWV 1060
Carl Philipp Emanuel Bach Sinfonia in F Wq. 183/3
Wilhelm Friedemann Bach Sinfonia in d (adagio & fuga) Fk 65
Carl Philipp Emanuel Bach Concert voor twee klavecimbels en orkest Wq 46

Uitvoerenden

Café Zimmermann
Andreas Staier
klavecimbel 

Randprogramma

REVIVAL VAN DE OUDE MUZIEK
College door Xavier Vandamme
19.00 uur / Grote Zaal

De visie van de oude-muziekbeweging van nu wordt gedragen door conservatoria, onderzoeksinstellingen, gespecialiseerde festivals en cd-labels. Maar eigenlijk is het een relatief nieuw fenomeen: oude muziek in de concertzaal op goede kopieën van authentieke instrumenten en uitgevoerd met veel begrip van de historische informatie in een partituur. In dit college staat Xavier Vandamme stil bij de huidige kijk op oude muziek en de geschiedenis van de oude-muziekbeweging.


Ook in de eerste helft van de twintigste eeuw was er aandacht voor vroeg repertoire, alleen de uitgangspunten en de context verschilden erg met nu. Nederland heeft na de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol gespeeld in de totstandkoming van de ‘hedendaagse’ oude muziek. De voedingsbodem van die Nederlandse School en de toekomst van de oude muziek komen in dit college aan bod. 

Xavier Vandamme
De Vlaming Xavier Vandamme is sinds 2009 algemeen en artistiek directeur van het wereldwijd toonaangevende Utrechtse Festival Oude Muziek.


foto: Remke Spijkers

Vandamme studeerde taal- en letterkunde (Frans, Italiaans) en wijsbegeerte aan de universiteit van Leuven, waar hij ook les gaf. Hij was muziekrecensent, onder meer voor de krant De Standaard, en werkte jarenlang als presentator en producer bij de VRT (Klara). Onlangs werd Vandamme verkozen tot voorzitter van het internationale Réseau Européen de Musique Ancienne / European Early Music Network (REMA – EEMN). Eerder werkte hij in Brussel bij concertzaal Paleis voor Schone Kunsten als adjunct-directeur van BOZAR Music.

Achtergrond

Lees hieronder de toelichting:

  • Vooraf eten?Vooraf eten?

Prijzen

(Prijzen incl. pauzedrankje)

€ 34,00
Normaal
€ 27,00
CJP
€ 27,00
Stadspas
geweest
Zet op mijn wensenlijstje

Video

Cafe Zimmerman over C.P.E. Bach

Luister hier

Partners

 

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X