Cappella Amsterdam

Boetepsalmen - De verfijnde details van Lassus

zo 03 juni 2018 / 15:00 tot +/- 16:10 / Grote Zaal

Cappella Amsterdam (foto Martina Simkovicova)

Daniel Reuss (foto Marco Borggreve)

Cappella Amsterdam (foto Martina Simkovicova)

Pure schoonheid tot in de kleinste details uitgewerkt

De teksten van de zeven Boetepsalmen van Orlando di Lasso – ook wel Orlande de Lassus genoemd – zijn afkomstig uit het boek Psalmen uit het Oude Testament. Daarin draait het om schuld en boetedoening. Naast de Boetepsalmen van Schnittke zijn ook die van Lassus heel bekend geworden. Wordt bij Schnittke de grootse emotie aangesproken, bij Lassus gaat het om het kleinere gebaar: pure schoonheid tot in de kleinste details uitgewerkt.
 
In zijn Boetepsalmen combineert Lassus de muzikale schoonheid van een doorwrochte meerstemmigheid met een optimaal gebruik van de expressieve lading van de teksten die hij op de voet volgt. Het verheven, haast meditatieve karakter van dit repertoire is bij Cappella Amsterdam in heel goede handen. Laat u verrassen door de verborgen gelaagdheid in deze oude muziek. 

Musicologe Sofie Taes verzorgt een inleiding om 14.15 uur. Zij vertelt hoe bij Lassus muziek en tekst onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Verder vertelt zij over de 'geheime' werken van Lassus die aanvankelijk bestemd waren voor exclusief gebruik en ook over de legende dat Lassus als jongetje vanwege zijn gouden stemgeluid ontvoerd werd. 

 

Programma

14.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
Inleiding door Sofie Taes 

15.00 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Orlando di Lasso Psalmi poenitentiales

Uitvoerenden

Cappella Amsterdam
Daniel Reuss dirigent

Prijzen

(Prijzen incl. pauzedrankje)

€ 32,00
Normaal
€ 25,50
CJP
€ 25,50
Stadspas
€ 10,00
Early Bird (13-30 jaar)
bestel tickets Zet op mijn wensenlijstje

X