Nieuw Ensemble

Thirty Situations

do 29 maart 2018 / 20:15 tot +/- 21:45 / Grote Zaal

Joel Bons & Ed Spanjaard (Jean Pierre Jans)

Nieuw Ensemble (foto Martina Simkovicova)

Keren Motserie (foto Anda Yoel)

Ed Spanjaard (foto Marjolein Lever)

Nieuw Ensemble (foto Kadir van Lohuizen)

Joel Bons & Ed Spanjaard (Jean Pierre Jans)

Première Thirty Situations van Joël Bons

Een hoogtepunt van de Cello Biënnale 2016 was de première van Nomaden van Joël Bons door cellist Jean-Guihen Queyras en het Atlas Ensemble. Het stuk werd als 'meesterwerk' en 'ontroerend' onthaald. En dirigent Ed Spanjaard noemde het 'een van de indrukwekkendste premières sinds 2000’. Het bracht Spanjaard op het idee om Bons te vragen opnieuw een avondvullend werk te componeren. 

Dit werk Thirty Situations heeft als onderwerp het contrast tussen fragmentatie en continuïteit. Voortdurend ervaren we het leven als fragmentarisch en toch is het een doorgaande stroom. Zo is Thirty Situations zowel een aaneenschakeling van fragmenten als één groot continuüm – een mozaïek van allerlei 'situaties' in afwisselende muzieken.

Het stuk is opgebouwd als een album: een serie 'nummers' die onderling een bepaalde sfeer en samenhang hebben maar toch heel verschillend zijn. Thirty Situations is op het lijf geschreven van de spelers van het Nieuw Ensemble en een aantal gastmusici; ruimtelijke elektronica verrijkt via acht rondom het publiek opgestelde speakers het klankbeeld.

Het korte programma voor de pauze brengt twee stukken van getalenteerde jonge componisten die het Nieuw Ensemble tijdens workshops in het buitenland ontmoette: Luciano Williamson (geboren in 1996) in Cardiff en Erqing Wang (geboren in 1998) in Shanghai. Song of the Tree van deze 19-jarige Chinese componist wordt voor het eerst uitgevoerd en gezongen door de Israelische sopraan Keren Motseri.

Programma

19:15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding
Inleiding door Joël Bons

20:15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Luciano Williamson Scherzo e Trio
Erqing Wang Song of the Tree
pauze
Joël Bons Thirty Situations

 

Uitvoerenden

Nieuw Ensemble
Ed Spanjaard dirigent
en gastmusici:
Keren Motseri sopraan
Koen Kaptijn trombone
Matteo Nicolin elektrisch gitaar
Tristan Renfrow drums
Boris Bezemer en Dennis Matos elektronica

Achtergrond

Lees meer over het concert in het programmaboekje:

 

Meer over Thirty Situations:

Het ensemble zit in het midden van de zaal, het publiek eromheen. Uit de speakers klinken stemmen die een eenvoudig mantra neurieën; de musici van het ensemble zingen af en toe mee. Dit materiaal wordt elektronisch gamanipuleerd; de daaruit voortkomende ritmiek slaat over op de musici in een vitale ensemblemuziek. Zo wordt een simpel zingbaar motiefje van enkele tonen via hedendaagse technologie naar kaatsende elektronische klanken getransformeerd, die op hun beurt leiden tot een virtuoze swingende partituur, waarin de musici van het Nieuw Ensemble kunnen schitteren.
Boulez noemde een dergelijk generatief proces 'proliferation du materiel'.

Zangeres Keren Motseri heeft een speciale rol. Zij doemt op – als een mysterieuze verschijning, als geest of als moeder – een ongrijpbaar vrouwelijk archetype. Soms
is zij een in zichzelf gekeerd neuriënde of misschien rouwende vrouw die wat rondslentert. Ze beweegt zich op het achterpodium, zijlings langs het publiek of bij het ensemble, telkens functioneel uitgelicht, dwz bij het karakter passend: dromerig, feëriek... Een intrigerende figuur die af en toe verschijnt en weer verdwijnt.

Dat is ook het geval met de concrete omgevingsgeluiden: krakende touwen in een haventje, gekwetter van eenden en meerkoeten, gegil van ganzen, geritsel en gefladder, krakend ijs, golfslag. Deze geluiden en de elektronische klanken omringen het publiek en reizen door de grote zaal van het Muziekgebouw. Samen met de live gespeelde muziek roepen ze suggestieve beelden op.

Het geheel wisselt af tussen de heel directe impact en beleving van een fonkelend en fel musicerend ensemble voor je neus naar dromerige, soms hallucinerende of planetariumachtige sferen. De 'situaties' verschillen enerzijds sterk, anderzijds is de keuze beperkt tot verwant materiaal zodat er ondanks de grote verscheidenheid een duidelijk verband ontstaat en het gehele stuk zich binnen een bepaalde 'eigen' wereld afspeelt en voor een gevoel van eenheid in verscheidenheid zorgt. De ritmiek, de instrumentatie van het Nieuw Ensemble met zijn karakteristieke tokkelaars, de solistische rollen van de gastmusici (zang, trombone, elektrische gitaar, jazzdrummer) en de elektronica zijn bepalend voor de identiteit van het werk.

Prijzen

(Prijzen incl. pauzedrankje)

€ 32,00
Normaal
€ 25,50
CJP
€ 25,50
Stadspas
geweest
Zet op mijn wensenlijstje

Video

Joël Bons – Nomaden (trailer)

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X