Cross-linx 2018

Hooverphonic & Residentie Orkest, Joep Beving & Maarten Vos & Cappella Amsterdam, Poliça, Stargaze, This is the Kit, Wooden Elephant, Intergalactic Lovers, Daniel Wohl, Daniel Brandt & Eternal Something, Brendan Faegre, Alistair Sung, Wouter DeWit, VONK, TEMKO extended, Neo-Fanfare 9x13

vr 02 maart 2018 / 19:00 tot +/- 03 mrt 01:00 / Grote Zaal

Cross-Linx - Efterklang (foto Guus Krol)

Cross-Linx - The National (foto Guus Krol)

Hooverphonic & Residentie Orkest, Joep Beving & Maarten Vos & Cappella Amsterdam, Poliça, Stargaze, This is the Kit, Wooden Elephant, Intergalactic Lovers, Daniel Wohl, Daniel Brandt & Eternal Something, Brendan Faegre, Alistair Sung, Wouter DeWit, VONK, TEMKO extended, Neo-Fanfare 9x13

Indie-classical festival brengt mix van hedendaagse muziek en elektronische pop

Tijdens dit rondreizende indie-classical festival zijn in het hele gebouw bijzondere combinaties te horen van gecomponeerde hedendaagse muziek en avant-garde popmuziek. Eerdere edities van Cross-linx brachten gevestigde namen als Efterklang, Ane Brun, Patrick Watson, The National, Squarepusher en Yann Tiersen. En artiesten die op dat moment op het punt van doorbreken stonden als Spinvis, Kyteman en Nils Frahm. Een ‘festival to watch’ aldus het Amerikaanse muziekmagazine Pitchfork.

Cross-linx vindt plaats in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Enschede. Ga voor meer informatie over het festival naar cross-linx.nl of download de Cross-linx app voor op je telefoon op TimeSquare.

Bekijk hier het tijdschema!

Programma

Hooverphonic & Residentie Orkest
Hooverphonic staat al ruim 20 jaar aan de top van de muziekscene. De band die ten tijde van hun debuutplaat in 1995 op geheel eigen wijze trip-hop en ambient wist te combineren, is niet voor niets tot op de dag van vandaag relevant gebleven. Hun symfonische, dromerige en uitgesponnen, bijna meditatieve sound van hits als ‘2 Wicky’ en ‘Mad About You’ leent zich bij uitstek voor een orkestrale uitvoering. En waar anders dan op Cross-linx? In combinatie met het Residentie Orkest onder leiding van Clark Rundell zullen ze hun hits in volle orkestrale glorie brengen.Joep Beving & Maarten Vos & Cappella Amsterdam

Pianist Joep Beving is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grote sterren van de neo-klassieke muziek. Zijn eerste album ‘Solipsism’ is een van de meest gestreamde klassieke albums op Spotify en leverde hem een platencontract op bij het vermaarde label Deutsche Grammophon. De filmische pianomuziek werkt vaak hypnotiserend repetitief, en dat is waar Beving en cellist Maarten Vos elkaar vonden. Maarten Vos staat bekend om zijn stemmingsvolle cello-spel, waarmee hij elektronische en klassieke klanken met elkaar verbindt. Voor Cross-linx werken zij voor het eerst samen: als duo en ook met nieuw geschreven muziek.Poliça & Stargaze
Het Amerikaanse electro-kwintet Poliça ontstond in 2011 uit een samenwerking tussen producer Ryan Olson en zangeres Channy Leaneagh. Het tweetal ontmoette elkaar in het collectief Gayngs, waar overigens ook Justin Vernon (Bon Iver) onderdeel van uitmaakte. Drie albums werden lovend ontvangen dankzij de vernieuwende sound en manier van instrumentgebruik (met bijvoorbeeld twee drummers!). Samen met het indie-classical ensemble Stargaze schreven ze ‘Music For The Long Emergency’, dat in februari als debuutalbum uitkomt en integraal wordt uitgevoerd op Cross-linx. De set opent met een geheel eigen versie van Steve Reich’s ‘Music For Pieces Of Wood’ en nieuw werk van de Amerikaanse componist Daniel Wohl: fasten your seatbelts voor een unieke electro-akoestische trip!This is the Kit & Stargaze
De Britse Kate Stables alias This Is the Kit maakte met ‘Moonshine Freeze’ een van de mooiste folkalbums van 2017. Haar kraakheldere stem en voornamelijk door banjo aangedreven sound is betoverend mooi en kreeg alom lovende recensies. Vorig jaar sloeg This Is the Kit al eens de handen ineen met Stargaze, een van de meest avontuurlijke ensembles van dit moment. De ontstane productie werd echter maar twee keer live gespeeld. Voor Cross-linx herneemt dit gezelschap gelukkig nog voor één keer de samenwerking. Nog meer overtuiging nodig? The National en Sharon van Etten zijn groot fan, dat zegt wat ons betreft genoeg.

Intergalactic Lovers
Werelddominantie, dat is waar Intergalactic Lovers op mikt met hun derde album ‘Exhale’ volgens zangeres Lara Chedraoui. De sound die sterk leunt op de prachtige stem van Chedraoui vindt ergens het midden tussen Feist en PJ Harvey, maar krijgt dankzij de nieuwste plaat vooral een eigen plekje op het spectrum. Met producer Gil Norton, die eerder werkte met bijvoorbeeld Pixies en Foo Fighters, aan de knoppen heeft de band de stap omhoog echt gezet. Geen poespas, geen overbodige geluiden of structuren, de band groeit op basis van hun eigen sterkte. Van powersongs als ‘Between The Lines’ tot het subtiele ‘River’, werelddominantie ligt binnen handbereik.

Daniel Wohl
De geboren en getogen Parijse, maar inmiddels in Los Angeles woonachtige componist Daniel Wohl wordt gelauwerd als een van de grootste componisten van zijn generatie. Zijn kunst om klassieke muziek te combineren met elektronische instrumenten leverde hem al loftuitingen op van toonaangevende muziekstations als NPR Music. Wohl schrijft muziek voor de combinatie van Polica & Stargaze en zal daarnaast ook in intieme sfeer te horen zijn met leden van Stargaze tijdens het Music Mining programma.Wooden Elephant
Wooden Elephant speelt geen nummers. Wooden Elephant speelt albums. In een tijd waarin Spotify en YouTube hoogtij vieren, verliezen volgens dit internationale ensemble te veel mensen de kunst van het hele album uit het oog. Op Cross-linx vertaalt Wooden Elephant het klassieke Björk album Homogenic in een eigen bewerking voor strijkkwintet en extra ‘instrumentarium’ als wijnglazen, stemvorken en aluminiumfolie. De nummers werden door altviolist Ian Anderson tot één body of work gesmeed: een hallucinerende trip die diepere lagen in Bjork’s muziek blootlegt en de muziek naar een nog hoger niveau tilt.

Daniel Brandt & Eternal Something
Daniel Brandt, medeoprichter en percussionist van het elektro-akoestische ensemble Brandt, Brauer, Frick lanceerde begin dit jaar zijn eerste soloalbum. Het ambitieuze en oorspronkelijke idee om een plaat met enkel bekkens te produceren liet hij uiteindelijk varen. The Eternal Something groeide uit tot een volwaardig en bezwerend ambient album met drums, keys, gitaar en trombone. Het altijd kritische Pitchfork beloonde zijn werk met 7.6, en prees Brandt vanwege zijn talent om dance en klassieke muziek aan elkaar te verbinden.

Brendan Faegre
Drummer, componist en bandleider Brendan Faegre werd geboren in Amerika maar studeerde in Den Haag af aan het Koninklijk Conservatorium. Hij maakt werken waarin hij alle invloeden waarmee hij is opgegroeid met elkaar verbindt. Rock en jazz-drums, maar ook klassieke en zelfs Hindoestaanse muziek vindt een weg in zijn werk. Speciaal voor Cross-linx creëert de Amerikaan een geheel nieuw stuk waarin hij drums en analoge synthesizers combineert met bezwerende soundscapes.

Alistair Sung
De uit Sydney afkomstige cellist Alistair Sung is ook een van de leden van het ensemble Stargaze. Voor zijn solowerk laat hij zich inspireren door de verhouding tussen mens en machine: over de steeds groter wordende rol van technologie in onze samenleving. Het gemak van technologie, maar ook onze afhankelijkheid ervan is onderwerp van zijn set: de tweestrijd hoorbaar makend door het klassieke cello geluid te combineren met een elektronische versie van zichzelf. Sung speelt muziek van o.a. Daniel Wohl, Son Lux en Michael Gordon.

Wouter DeWit (solo)
Met de sfeervolle en minimalistische pianoklanken van Wouter Dewit waan je je in de soundtrack van een film die je eigen leven zou kunnen beschrijven. Rijd naar huis met Still op je speakers en alles wat je voorbij ziet komen wordt mooier, spannender en specialer. Ondersteund door verheffende strijk instrumenten dringt het geluid van de piano rechtstreeks je ziel binnen. Het valt moeilijk voor te stellen dat het album gemaakt is door een docent die af en toe zijn jonge gezinsleven wist te parkeren en zich aan de piano kon verliezen. Op Cross-linx zal Wouter Dewit zijn album solo spelen. Niet te missen voor liefhebbers van Ólafur Arnalds en Nils Frahm.

TEMKO Extended
Ensemble TEMKO is als ensemble in residence verbonden aan de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg en die verbinding wordt nu ook op het podium getoond met TEMKO Extended. Het trio, met naast Gaudeamus Award-winnaar Aart Strootman ook Fred Jacobsson en Ramon Lormans binnen de gelederen, wordt voor Cross-linx uitgebreid met de meest getalenteerde musici van het conservatorium op cello, klarinet en fluit. In deze extended samenstelling brengt het gezelschap een ode aan de Pioneers of Art Pop. Denk aan Lou Reed, Brian Eno en David Bowie. De arrangementen zijn van de hand van Britse componist Luke Deane en… hoe kan het anders, Aart Strootman.

VONK: SONGS FOR VONK
De combinatie van sopraan, klarinetten, saxofoons en slagwerk is een ongewone. Tel daarbij op het artistieke geweten van componiste Nicoline Soeter, en je hebt VONK! In Songs for VONK nodigt bedenker en co-creator Nicoline Soeter componisten en songwriters uit om samen rond het thema ‘evolutie’ een nieuw programma te schrijven. VONK bouwt tijdens Cross-linx aan een unieke liedcyclus met twee jonge honden die hun inspiratie vinden bij de Amerikaanse indie-classical generatie: de Nederlandse Brechtje van Dijk (o.a. Jerboah) en de Amerikaanse Molly Joyce. Voor liefhebbers van de kwetsbare kant van My Brightest Diamond, Feist of St. Vincent.

Neo-Fanfare 9×13
Een fanfare op Cross-linx? Ja! Een fanfare op Cross-linx! Van oudsher al het middel om muziek naar het volk te brengen en publiek te verbinden met nieuwe klanken, dat hoort natuurlijk op Cross-linx thuis. En zeker de nieuwerwetse sound van neo-fanfare 9×13. ’s Middags kun je ze al tegenkomen in de hal op het Centraal station en ’s avonds openen ze het festival met hun succesvoorstelling ‘Morendo’. Met tuba, trombones, hoorn, trompet, saxen, fluit en percussie brengt 9×13 hedendaagse muziek naar een breed publiek. Het lijkt wel op een fanfare, maar het is het tegelijkertijd ook weer niet. Nieuwe muziek dus, maar die wel gewoon lekker mag klinken.

 

 

Uitvoerenden

Hooverphonic & Residentie Orkest
Joep Beving & Maarten Vos &
 Cappella Amsterdam
Poliça & Stargaze
This is the Kit & Stargaze
Intergalactic Lovers
Wooden Elephant

Daniel Wohl
Daniel Brandt & Eternal Something
Brendan Faegre
Alistair Sung
Wouter DeWit (solo)
VONK
TEMKO extended
Neo-Fanfare 9 x 13

Achtergrond

PERSBERICHT: Programma compleet Cross-linx 2018 vrijdag 2 maart

De Belgische band Intergalactic Lovers, Cappella Amsterdam en het Britse strijkkwintet Wooden Elephant, dat een bewerking van BJörk’s Homogenic album uitvoert, zijn bevestigd voor Cross-linx 2018. Eerder waren onder andere Hooverphonic & Residentie Orkest, Polica, Joep Beving & Maarten Vos, This is the Kit en Stargaze al bevestigd. Cross-linx vindt plaats op vrijdag 2 maart in het Muziekgebouw en Bimhuis.

Lees het hele persbericht hier.

Goed om te weten

 Bekijk hier het tijdschema met alle artiesten

Prijzen

(Prijzen excl. pauzedrankje)

€ 41,00
Normaal (Staanplaats)
€ 25,00
CJP (Staanplaats)
geweest
Zet op mijn wensenlijstje

Video

Trailer Cross-linx 2018

X