Pygmalion

Stravaganza d’Amore + COLLEGE

wo 23 januari 2019 / 20:15 tot +/- 22:00 / Grote Zaal

College Het ontstaan van de opera

Voorafgaand aan het concert geeft Xavier Vandamme, directeur van Festival Oude Muziek, een college over het ontstaan van de opera. Aanvang: 19.00 uur.

> lees verder

Raphaël Pichon

Ensemble Pygmalion

Raphaël Pichon

De weg naar Monteverdi’s Orfeo 

‘Een gouden vondst’, noemde Trouw dit spectaculaire barokprogramma Stravaganza d’Amore over de geboorte van de opera aan het eind van de 16e eeuw. Met ruim 70 musici op het podium klinkt de muziek van componisten die dienden als wegbereider van het allereerste meesterwerk in de opera, Orfeo van Monteverdi. Destijds verbluffend nieuwe muziek, nu net zo verbluffend uitgevoerd.

Stravaganza d’Amore is het eerste deel van een Italiaans tweeluik dat het in 2006 opgerichte Franse koor en orkest Pygmalion brengt onder leiding van dirigent Raphaël Pichon. Donderdag 24 januari staat de geestelijke muziek centraal, dit concert de wereldlijke muziek die aan het einde van de 16e eeuw zo dramatisch veranderde. Het centrum van deze verandering was Florence waar veel componisten zich bezighielden met een nieuwe vorm van zang en compositie; in feite nog steeds het basismodel voor de huidige singer-songwriters.

Combinatiekorting
Donderdag 24 januari brengt Pygmalion deel 2 van dit tweeluik: de muziek van Monteverdi zelf. Wanneer u voor beide concerten tickets koopt, ontvangt u 20% korting op de totaalprijs (€ 66,00 i.p.v. € 83,00). De korting wordt automatisch berekend wanneer u beide concerten in uw winkelmandje doet.

Programma

19.00 uur / Grote Zaal / Voorprogramma
College door Xavier Vandamme overde het ontstaan van de opera.

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Werken van Lorenzo Allegri, Antonio Brunelli, Giovanni Battista Buonamente, Giulio Caccini, Emilio de’ Cavalieri, Girolamo Fantini, Marco da Gagliano, Cristofano Malvezzi, Luca Marenzio, Alessandro Orologio, Jacopo Peri en Alessandro Striggio 

Uitvoerenden

Pygmalion
Raphaël Pichon
dirigent
 

Randprogramma

19.00 uur / Grote Zaal
 
Cultureel klimaat rond het ontstaan van de opera
College door Xavier Vandamme

College opera

Voor zijn Florentijnse fantasie Stravaganza d’Amore stelde Raphael Pichon een indrukwekkend pastiche samen met de allerbeste muziek uit de Florentijnse proto-opera. In de intermedii (tussenspelen) van het komische toneelstuk La Pellegrina zie je de barokke opera in zijn prille vorm ontstaan, en met La Daphne van Gagliano zet het genre zelfs zijn eerste stapjes. In dit college aandacht voor de vraag hoe het culturele klimaat eruit zag waarin deze nieuwe – en zeer academische – kunstvorm het licht zag. Wat waren de achterliggende ambities? En hoe passen die in de muzikale, theatrale en literaire innovaties die in het rijke Florence van de Medici aan de orde van de dag waren?

Xavier Vandamme (foto Martina Simkovicova)

 

  • Vooraf eten?Vooraf eten?

Prijzen

(Prijzen incl. pauzedrankje)

€ 41,50
Normaal
€ 33,00
CJP
€ 33,00
Stadspas
€ 12,50
Early Bird (13-30 jaar)
bestel tickets Zet op mijn wensenlijstje
  • Vroegboekkorting tot 1 oktober

X