Intergalactic Lovers, Cappella Amsterdam en Wooden Elephant bevestigd voor Cross-linx 2018

De Belgische band Intergalactic Lovers, Cappella Amsterdam en het Britse strijkkwintet Wooden Elephant, dat een bewerking van BJörk’s Homogenic album uitvoert, zijn bevestigd voor Cross-linx 2018. Eerder waren onder andere Hooverphonic & Residentie Orkest, Polica, Joep Beving & Maarten Vos, This is the Kit en Stargaze al bevestigd. Cross-linx vindt plaats op vrijdag 2 maart in het Muziekgebouw en Bimhuis.

Cross-linx: samenwerking tussen pop en klassiek
De zangers van Cappella Amsterdam leveren een bijdrage aan het optreden van pianist Joep Beving en cellist Maarten Vos: een unieke samenwerking van musici uit de popsector en uit de klassieke wereld. ‘Dat is precies waar Cross-linx voor staat’, vindt festivaldirecteur Frank Veenstra: ‘Joep Beving heeft de afgelopen jaren naam gemaakt, maar hij doet op Cross-linx iets dat zijn werk een extra dimensie geeft.’

Dat geldt ook voor Wooden Elephant, vijf strijkers onder leiding van altviolist Ian Anderson, die Björk’s klassieke Homogenic-album spelen. Veenstra: ‘Je hoort ineens allemaal nieuwe lagen in die muziek. En het is ook tekenend voor hoe sterk en tijdloos Homogenic is, en dat het als een iconisch werk wordt opgepakt en erkend in de klassieke wereld.’ Intergalactic Lovers geldt als een van de grote beloftes van de Belgische pop en nam haar laatste album op met producers Gil Norton (Pixies, Foo Fighters), en schittert momenteel met de fantastische single Between the Lines.

Nieuw bevestigd voor Music Mining: Wouter Dewit (solo), VONK, Temko extended en Yenga
Speciale feature van Cross-linx is het Music Mining-programma: met Music Mining geniet je van een klein en persoonlijk concertje voor een select publiek in een bijzondere ruimte in de concertzaal: dat kan een kleedkamer zijn of in een berging of andere backstage-ruimte. Music Mining bestaat uit korte optredens waarbij je de artiest dicht op de huid zit. Music Mining op Cross-linx 2018 wordt verzorgd door Temko extended, Vonk, Yenga en Wouter Dewit (solo), Alistair Sung, Brendan Faegre en Daniel Wohl.

Fanfare 9 x 13 verwelkomt publiek al op de stations
Het Cross-linx programma is compleet met met de komst van neo-fanfare 9x13. ’s Middags kun je ze al tegenkomen in de hal op het Centraal station en ’s avonds openen ze het festival met hun succesvoorstelling ‘Morendo’. Met tuba, trombones, hoorn, trompet, saxen, fluit en percussie brengt 9×13 hedendaagse muziek naar een breed publiek. Het lijkt wel op een fanfare, maar het is het tegelijkertijd ook weer niet. Nieuwe muziek dus, maar die wel gewoon lekker mag klinken.

Vorige edities Cross-linx: reacties
De vorige editie van Cross-linx in maart 2017 kende optredens van o.a. Efterklang, Ane Brun, Hauschka en My Brightest Diamond. Op eerdere edities waren o.a. Neil Finn, Mark Lanegan, Squarepusher, Glenn Kotche, Jose Gonzalez, Andrew Bird, The National, The Notwist en Son Lux belangrijke smaakmakers. ‘The perfect opportunity to get contact with forms of music you normally would not listen to’, aldus het Duitse blog Nothing But Hope And Passion. Het Britse Art Rocker schreef over Cross-linx 2016: ‘Cutting edge event for those who have a desire to look further than the plain hip bands.’ En de Amerikaanse website Pitchfork nam Cross-linx op in het lijstje ‘festivals to watch’.

Tickets en programma via www.muziekgebouw.nl/cross-linx

X