Schandaalpremière Raadhuis Hilversum én uniek muziekcollege door Ligeti uit 1963

Het was destijds een schandaal: de wereldpremière in 1963 van György Ligeti’s Poème symphonique in het Raadhuis van Hilversum. Het publiek van toen – waaronder Burgemeester en Wethouders, de Spaanse ambassadeur en Raadhuisarchitect Dudok – kon weinig begrip opbrengen voor dit in hun ogen té conceptuele werk. De NOS besloot het opgenomen materiaal daarom nooit uit te zenden. Tijdens het Ligeti Festival (do 5 t/m zo 8 april) in Muziekgebouw aan ’t IJ is de opname voor het eerst in ruim vijftig jaar alsnog te zien. Oók op het programma de vertoning van een uniek muziekcollege dat Ligeti in ’63 gaf voor de Duitse televisie.

Verloren gewaande televisiebeelden
Muziekstichting Gaudeamus - destijds opdrachtgever van Poème symphonique – heeft het materiaal nooit kunnen vinden en beschouwde de opnamen tot vandaag als verloren. Het Muziekgebouw vond met behulp van Instituut Beeld en Geluid het materiaal terug en kan het nu tonen in de context van deze tijd. De andere film betreft een uniek muziekcollege dat Ligeti in 1963 in Berlijn gaf voor de Duitse televisie in een reeks live uitgezonden colleges door grote componisten als John Cage en Luigi Nono. In dit college vertelt hij ruim een uur gedetailleerd over zijn visie op componeren en zijn manier van werken. Iets wat hij niet vaak deed, getuige zijn uitspraak: “I think music is a bit like love. You do it, but you don’t talk about it.”


György Ligeti bij de wereldpremière van zijn compositie Poème symphonique in het Raadhuis in Hilversum 1963 (foto: still tv-beeld, collectie Instituut Beeld en Geluid)

Beide films zijn onderdeel van een uitgebreid filmprogramma tijdens het vierdaagse Ligeti Festival (donderdag 5 t/m zondag 8 april), georganiseerd door het Muziekgebouw. Zaterdagavond 24 februari aanstaande vindt de aftrap van dit festival plaats in de vorm van een talkshow met live muziek, met hoofdgasten Reinbert de Leeuw en de Franse meesterpianist Pierre-Laurent Aimard: beiden werkten nauw samen met Ligeti. Daarnaast vertoont EYE in het kader van het Ligeti Festival op woensdagavond 4 april Stanley Kubricks laatste film: Eyes Wide Shut waarin de muziek van Ligeti een belangrijke rol speelt, mét inleiding door musicoloog Maarten Beirens.

Een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw
De Hongaar György Ligeti (1923-2006) was een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw. Hij werd bekend bij een groter publiek door het gebruik van zijn muziek in filmklassiekers als The Shining en 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick. Kenmerkend voor Ligeti waren een grote nieuwsgierigheid en een openheid voor heel verschillende invloeden, van renaissancemuziek tot Afrikaanse ritmes, van literatuur tot beeldende kunst en wetenschap. Met het vierdaagse Ligeti Festival eert het Muziekgebouw de schepper van een oeuvre dat van ongekend hoge kwaliteit is en vele genres bestrijkt, zoals orkestmuziek, opera, koormuziek, kamermuziek en piano-solowerken.

Overzicht filmprogrammering Ligeti Festival
Woensdag 4 april om 21.00 uur in EYE: Eyes Wide Shut van Stanley Kubrick met korte inleiding door musicoloog Maarten Beirens. Kaartverkoop via EYE.
Vertoning* (gratis toegankelijk) van de volgende documentaires en historische televisie-uitzendingen:

  • Documentaire Toonmeesters György Ligeti (VPRO/Cherry Duyns, 1997)
  • Documentaire Wenn die Zahnräder Menschen sind. Das Klavierkonzert van György Ligeti (Uli Aumüller/Hanne Kaisik, 1996)
  • Televisie-uitzending muziekcollege Ligeti Musik im technischen Zeitalter (Hans Heinz Stuckenschmidt, 1963)
  • Televisie-uitzending wereldpremière Poème symphonique (NOS televisie, 1963

* Exacte aanvangstijden filmvertoningen worden in aanloop van het festival bekend gemaakt

Meer informatie via www.muziekgebouw.nl/ligeti. Het Ligeti Festival is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Art Mentor Foundation Lucerne en Fonds 21 en met hulp van de Paul Sacher Stiftung Basel.

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X