Schets Vioolconcert Ligeti (collectie Paul Sacher Foundation Basel)

Diverse randactiviteiten toegevoegd: virtual reality experience, tentoonstelling, masterclass en meer.

De programmering van het Ligeti Festival is compleet. Over twee weken staat het Muziekgebouw in Amsterdam vier dagen lang helemaal in het teken van componist György Ligeti (1923-2006) met concerten, lezingen en workshops. Aan het festivalprogramma zijn diverse randactiviteiten toegevoegd, zo maakte de concertzaal vandaag bekend: een speciaal voor het festival ontwikkelde Ligeti virtual reality ervaring getiteld Scores of Chaos, een orgelconcert, een masterclass piano door Pierre-Laurent Aimard en een tentoonstelling met muziekschetsen van Ligeti uit de collectie van de Paul Sacher Stiftung (Basel).

De Hongaar György Ligeti geldt als een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw. Zijn muzikale oeuvre is van ongekend hoge kwaliteit en bestrijkt vele genres als orkestmuziek, opera, koormuziek, kamermuziek en piano-solowerken.

Algemeen en artistiek directeur van het Muziekgebouw Maarten van Boven:

‘Met het Ligeti Festival bieden wij bezoekers de mogelijkheid om vier dagen lang helemaal op te gaan in de fascinerende wereld van György Ligeti. Dat doen we natuurlijk met muziek. Geïnspireerd door Ligeti’s onstuitbare nieuwsgierigheid en vernieuwingsdrang doen we dat ook met een speciaal ontwikkelde virtual reality ervaring, met tot voor kort verloren gewaande filmbeelden en met schetsen uit de Ligeti-archieven. Al die vondsten en ervaringen presenteren we rondom de festivalconcerten. Want we willen het publiek niet alleen kennis laten maken met de veelzijdigheid van Ligeti’s muziek, maar toch vooral ook met hem als een wonderlijk en uiterst intrigerend mens: de Willy Wortel van de hedendaagse muziek.’

Scores of Chaos VR experience
Samen met ontwikkelaar XR Base presenteert het Muziekgebouw de virtual reality ervaring Scores of Chaos, met Ligeti’s muziek en fractals als inspiratie. Met een VR-bril op kunnen bezoekers zich ruim vijf minuten lang helemaal onderdompelen in de fascinerende werelden die Ligeti voor zich zag. Deze immersive VR experience is gedurende het hele festival gratis te zien in het Atrium van het Muziekgebouw (reserveren vooraf gewenst).

Masterclass Pierre-Laurent Aimard woensdag 4 april 17.15 uur
De Franse meesterpianist Pierre-Laurent Aimard is curator van het Ligeti Festival. Op de vooravond van het festival geeft hij in de Grote Zaal van het Muziekgebouw een openbare masterclass aan vier studenten piano van het Conservatorium van Amsterdam. Onderwerp van de masterclass zijn verschillende pianowerken van Ligeti waaronder een aantal etudes. Vrijdagavond 6 april voert Aimard zelf de complete piano-etudes van Ligeti uit tijdens een concert in de Grote Zaal van het Muziekgebouw.

Tentoonstelling schetsen en partituren Ligeti
De Paul Sacher Stiftung in Basel beheert het György Ligeti archief, met daarin talloze partituren, schetsen en aantekeningen van de componist. Een kleine selectie uit deze collectie is tijdens het festival in reproductie te zien, waarmee een inkijk geboden wordt in het compositieproces van een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Orgelconcert Ere Lievonen zondag 8 april 11.00 uur
Ook bijgeboekt in het festivalprogramma: een orgelconcert op zondag 8 april. Op het 31-toons Fokker-orgel in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw speelt organist Ere Lievonen werken van Ligeti naast o.a. een compositie van de door Ligeti bewonderde componist Conlon Nancarrow.

Complete festivalprogramma: www.muziekgebouw.nl/ligeti. Het Ligeti Festival is mede mogelijk gemaakt door de Art Mentor Foundation Lucerne, Fonds 21 en met hulp van de Paul Sacher Stiftung Basel.
 

 

X