Metropole Orkest (foto Metropole Orkest)

Metropole Orkest (foto Metropole Orkest)

Samen met EYE Filmmuseum presenteert het Muziekgebouw drie creatieve hoogtepunten uit de bloeiperiode van de zwijgende film: een sublieme Hitchcock-thriller, een Oscarwinnend liefdesepos en een intrigerende gruwelfantasie. Elke film krijgt een extra dimensie dankzij een nieuwe muziekscore, live uitgevoerd door topmusici.

Expressionistische invloed

In de jaren 20, het laatste decennium van de zwijgende film, kwam in Duitsland een stijlrichting tot bloei waarvan de invloed ook in hedendaagse films nog is terug te vinden: het expressionisme. De eerste en meest uitgesproken vertegenwoordiger van de stroming was Robert Wienes Das Cabinet des Dr. Caligari, uit 1920.

Ook Hollywood raakte in de ban van de nieuwe ontwikkelingen. In 1925 contracteerde studiobaas William Fox de succesvolle Duitse regisseur F.W. Murnau. Die nam niet alleen zijn artistieke visie mee, ook zijn decorbouwer en zijn scenarist. Zo kreeg zijn eerste Amerikaanse productie Sunrise duidelijk herkenbare expressionistische elementen. De beeldende vertelstijl van zijn films bleek ook grote invloed te hebben op een jonge Britse filmmaker die hierop voortborduurde in zijn thrillers: Alfred Hitchcock. Nieuwe muziekscores, uitgevoerd door topmusici, completeren het visuele vernuft van deze films.

Concerten in deze serie (3)

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X