Cello Biënnale Amsterdam 2020

22-31 okt / * Alleen nog online *

14 oktober 2020

Door de nieuwe coronamaatregelen die zijn afgekondigd op 13 oktober jl., kan de Cello Biënnale 2020 niet plaatsvinden zoals gepland. Alle concerten moeten we voor publiek helaas annuleren. Kaartkopers ontvangen spoedig bericht.

Online festivalprogramma
Gelukkig is er ook goed nieuws. Het Nationaal Cello Concours gaat door (zonder publiek) en de Biënnale gaat samen met NTR een nieuw online festival presenteren dat helemaal wordt gewijd aan Nederlandse topcellisten. Een aantal geplande programma’s zoals ‘Sgt. Pepper’s Lonely Cello Band’, ‘Chopin Natuurlijk!’ en ‘De cellisten van het Koninklijk Concertgebouw Orkest’ blijven ongewijzigd, maar er komen ook nieuwe programma’s en nieuwe Nederlandse spelers bij. Er zijn iedere dag  meerdere concerten uit de Gote Zaal en Bimhuis te bekijken en te beluisteren op NPO Radio 4 en nporadio4.nl.

> Kijk de concerten terug
> Bekijk het online programma


///////////////////////////

50 solocellisten, 14 orkesten en ensembles en 14 CELLOFESTacts. Van donderdag 22 tot en met zaterdag 31 oktober komt de internationale cellotop naar Amsterdam voor de achtste Cello Biënnale.


Tien dagen levende muziek met het Nationaal Cello Concours, masterclasses, concerten en muziektheater. Met grote namen, oude bekenden en nieuwe gezichten. Van ’s morgens vroeg Bach &  Breakfast tot ‘s avonds laat CELLOFEST. Geliefde klassiekers naast de nieuwste muziek, jazz, pop en muziek uit alle windstreken.



De cello neemt het over!
De cello zingt, is viool, altviool, klarinet, saxofoon of elektrische gitaar en speelt muziek, bekend en onbekend, die nooit voor cello werd gecomponeerd: The Cello Takes Over! Alles wordt aangepakt: Purcell, Mozart, Schubert, Chopin, Bernstein, The Beatles, Snarky Puppy en nog veel meer! En veel nieuwe muziek natuurlijk. Er zijn maar liefst vijf nieuwe celloconcerten waarvan twee van fusion- en jazzcomponisten. Festivalcomponist is Martijn Padding, misschien wel Nederlands meest originele componist. Van hem klinken al zijn werken voor cello. Beroemdheden als Sol Gabetta, Jean-Guihen Queyras , Nicolas Altstaedt, Matt Haimovitz, Giovanni Sollima, Quirine Viersen en Pieter Wispelwey ontbreken niet, maar deze Biënnale is vooral van de generaties ná hen, The Next Generation, het internationale jonge toptalent dat nu op doorbreken staat. 

Kronberg Academy
Dat wereldtalent gaat naar vooral één instituut in de wereld als het toch nog iets wil bijleren: de Kronberg Academy. Het Duitse topinstituut is 10 jaar partner van de Cello Biënnale en om dat te onderstrepen komen veel beroemde alumni en in Kronberg studerende toptalenten naar dit festival. Ontdek nu de sterren van straks!

CELLOFEST
CELLOFEST is het subfestival van de Biënnale in het Bimhuis: elke avond telkens twee optredens van het interessantste uit de wereldwijde niet-klassieke cello-underground. De musici van CELLOFEST 2020 komen uit Canada, Duitsland, Finland, Frankrijk, Iran, Italië, Marokko, Nederland, Oostenrijk, Rusland, Spanje, Turkije, de USA, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zweden.

Een Cello Biënnale in coronatijd
Het programma van het festival staat. En lijkt zoveel mogelijk op het oorspronkelijke programma, zoals bedacht voor de corona-uitbraak. We hebben wel wat zaken moeten aanpassen om publiek, musici en medewerkers de ruimte te geven. Zo zijn de orkesten kleiner, de concerten wat korter, klinken de avondconcerten twee keer en is de randprogrammering ingeperkt en verplaatst naar buiten.

Ook voor ons blijft de situatie natuurlijk enigszins onzeker. De kans bestaat dat het voor enkele internationale musici lastig wordt om naar Amsterdam te reizen. En de coronamaatregelen van de overheid kunnen strenger worden. Mocht echter de Cello Biënnale of een concert waarvoor je kaarten hebt gekocht onverhoopt niet doorgaan, dan krijg je uiteraard je aankoopbedrag terug.
 
Kijk voor de meest actuele situatie op cellobiennale.nl

van 7