Strijkkwartet Marathon

VR 17 T/M ZO 19 NOV

Quatuor Diotima:
Beethoven > Schönberg > Boulez

Vier concerten door het wereldberoemde Quatuor Diotima. Met in elk concert een strijkkwartet van Beethoven, Schönberg en Boulez. In deze context klinkt de muziek van deze drie grote vernieuwers als nooit tevoren.

Programma

Er gaat iets bijzonders gebeuren: in een marathon van grote muzikale diepgang klinken vier late strijkkwartetten van Beethoven, vier strijkkwartetten van Arnold Schönberg én Livre pour quatuor van Pierre Boulez. Een niet te missen project van het Franse topkwartet Quatuor Diotima met de mooiste muziek ooit geschreven voor strijkkwartet.Drie muzikale giganten

In elk van de vier concerten in dit marathonweekend hoort u werk van deze drie muzikale giganten. Met de universele en krachtige muziek van Beethoven als humuslaag, klinkt de prachtige muziek van Schönberg en Boulez in een unieke context. Meer respect en concentratie kan muziek niet afdwingen.

Topkwartet Quatuor Diotima
Quator Diotima werd in 1996 opgericht door studenten van het Conservatorium National Supérieur de Musique de Paris. Met zijn programmering wil het kwartet een nieuwe blik werpen op belangrijke klassieke werken van vooraanstaande componisten als Beethoven, Debussy en Ravel. Internationaal geniet het kwartet groot aanzien.De leden werkten samen met belangrijke componisten van vandaag, zoals Helmut Lachenmann, Brian Ferneyhough en Toshio Hosokawa. Regelmatig spelen zij nieuwe werken van o.a. Tristan Murail, Alberto Posadas, Gérard Pesson, Rebecca Saunders en Pascal Dusapin.

Pierre Boulez en leden van Quatuor Diotima in 2012 (foto: Monica Gavrand)

Oorsprong van deze marathon
Het Weense Kolisch Quartet was begin 20e eeuw een van de meest vooraanstaande strijkkwartetten. Het kwartet bracht composities van onder meer Bartók en Schönberg in première die we nu tot de hoogtepunten in het genre rekenen. In 1937 voerden de vier musici op uitdrukkelijk verzoek van Arnold Schönberg zijn vier kwartetten uit in combinatie met vier late strijkkwartetten van Beethoven. Quatuor Diotima bouwt hier nu op voort en voegt er voor deze marathon het werk van Boulez aan toe. De musici van Quator Diotima geven deze strijkkwartetten zo een nieuw muzikaal perspectief: in samenhang met elkaar klinken ze als nooit te voren.


Arnold Schönberg bij een repetitie van het Kolisch Quartet, ca. 1937


Contextprogramma
Over de combinatie Beethoven, Schönberg en Boulez valt veel te vertellen. Wat verbindt hun muziek precies, wat zijn de grote verschillen? En hoe kwam Quatuor Diotima op het idee om deze drie componisten in één programma bijeen te brengen?

In inleidingen en gesprekken rondom de concerten geeft het Muziekgebouw meer perspectief aan de marathon. Met medewerking van o.a. Quatuor Diotima, musicoloog Elmer Schönberger, Leo Samama en Michel Khalifa, waar net als in deze marathon de late strijkkwartetten van Beethoven een grote rol spelen.

KAARTEN KOPEN

Waar koop ik kaarten?
• Online via deze website
• Telefonisch bij de kassa (T 020 788 20 00, openingstijden: ma t/m za 12.00-18.00 uur)
• Aan de kassabalie (Piet Heinkade 1, 1019 BR Amsterdam, openingstijden: ma t/m za 12.00-18.00 uur)
 
Korting
Bij aanschaf van 3 of 4 concerten ontvangt u 20% korting.

De korting wordt automatisch berekend wanneer u de concerten in uw winkelmandje doet. Deze kortingen gelden op de normale toegangsprijs van een kaartje en niet op kaarten met Stadspas- en CJP-korting.


BEREIKBAARHEID


Bezoekadres
Piet Heinkade 1, 1019 BR Amsterdam

Route
Het Muziekgebouw aan ‘t IJ is optimaal bereikbaar en ligt vlakbij de binnenstad van Amsterdam.
Auto: Vanaf de oostelijke Ringweg A10, afslag S114 richting Centrum, via de Piet Heintunnel. Vanuit Haarlem, volg de S102.
Lopend: 15 minuten vanaf het Centraal Station
Tram: 26, halte Muziekgebouw (eerste halte vanaf het Centraal Station)

Routebeschrijving | plattegrond zie www.muziekgebouw.nl/muziekgebouw/adres&route

Parkeren
• Piet Hein Garage. Pal onder het Muziekgebouw kunt u parkeren in Parkeergarage Piet Hein. Vanuit de parkeergarage is de Entreehal bereikbaar via lift of trap. Concertbezoekers van het Muziekgebouw kunnen gebruikmaken van een gunstige parkeerregeling: 4 uur voor € 10
• P&R Zeeburg. Voordelig parkeren vanaf € 1 per dag met gebruik van OV kaart.
www.parkeren-amsterdam.com/pr-zeeburg
• Parkeergarage Oosterdok. Langer dan 5 uur parkeren: € 10
www.parkeren-amsterdam.com/parkeergarage-oosterdok

Mindervaliden
• Rolstoelplaatsen: in de Grote Zaal. Ook de Kleine Zaal is toegankelijk voor mindervaliden. Geef bij het telefonisch reserveren a.u.b. aan of u gebruik wilt maken van een rolstoelplaats.
• Slechthorenden: wij beschikken over een infraroodinstallatie. Meld het a.u.b. bij uw telefonische reservering als u daar gebruik van wilt maken. De apparatuur kunt u afhalen bij de garderobe.
• Goed te weten: o.a. aanwezig aangepaste lift en aangepast toilet. Betaalde invalidenparkeerplaatsen direct onder het Muziekgebouw in parkeergarage 'Piet Hein Garage'. Komt u met de tram, neem dan de weg langs de Passenger terminal naar de hoofdingang van het Muziekgebouw op de begane grond.

Trailer

Strijkkwartet Marathon flyer

 

Met dank aan

 

Playlist

Facebook

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X