Cursus van 5 lessen & concerten in Muziekgebouw aan ’t IJ

De afgelopen 100 jaar is enorm veel prachtige, meeslepende en spannende muziek gecomponeerd. Maar wat valt er te vertellen over deze muziek? En welke stijlen zijn te ontdekken? In een cursus Quickstart hedendaagse muziek stelt muziekpublicist Thea Derks al dit soort vragen aan de orde. 

Vanaf 11 januari, voor iedereen die van muziek houdt.

Cursus met 5 concerten € 159
In Quickstart hedendaagse muziek staan vijf thema’s centraal over componeren na 1900. In de bijeenkomsten van telkens een uur (18.45 – 19.45) geeft Thea Derks (foto) handvatten om de intenties van de componisten en het waarom van hun noten te kunnen doorgronden. Het cursusthema sluit inhoudelijk aan bij het concert van die avond (Grote Zaal – 20.15). 

De inschrijving voor de Quickstart is gesloten.

Thema’s en data Quickstart:

vr 11 jan / 18.45u cursus / 20.15 uur concert
DEBUSSY ALS START VAN EEN EEUW FRANSE MUZIEK
Pianist Pierre-Laurent Aimard speelt 24 Préludes van Debussy
Claude Debussy geldt als vader van de moderne Franse muziek. Hij verplaatste de aandacht van persoonlijke emotie naar pure klank, zoals in de wonderschone 24 Préludes voor piano solo. Met zijn schilderachtige impressionistische stijl drukte hij een groot stempel op de Franse componisten na hem. Neem het vogelgezang van Olivier Messiaen, de ragfijne boventoonspectra van Tristan Murail of het bekoorlijke serialisme van Pierre Boulez: altijd staan sensualiteit en klankschoonheid voorop.

do 14 feb / 18.45u cursus / 20.15 uur concert
SPIRITUELE MUZIEK
o.a. Messiaens Quatuor pour la fin du temps door ensemble Nieuw Amsterdams Peil
Gyorgi LigetiReligie boette in West-Europa na 1950 steeds meer aan gezag in. Maar in Oost-Europa gold het juist als baken van Het Ware, het Goede en het Schone. Met de Estse componist Arvo Pärt begon de ‘Nieuwe spirituele muziek’, een welluidende stroming die teruggrijpt op oude kerkgezangen. Eigenzinniger zijn componisten als Sofia Goebaidoelina, Galina Oestvolskaja en György Ligeti. Allen hebben een zeer persoonlijke benadering van het bovennatuurlijke in hun werk, net als de katholieke Franse componist Olivier Messiaen en de Canadees Claude Vivier.

wo 13 mrt / 18.45u cursus / 20.15 uur concert
OOSTERSE INVLOEDEN
Het Ragazze strijkkwartet speelt Tan Dun, Calliope Tsoupaki e.a.
Vanaf pakweg 1900 ontstond in het Westen het besef dat Aziatische culturen hun eigen hoogstaande kunstuitingen hadden. Componisten als Colin McPhee, Olivier Messiaen en John Cage zochten inspiratie in Javaanse en Indiase muziek. Omgekeerd wisten componisten als de Japanse Toru Takemitsu, de Koreaanse Isang Yun en de Chinese Tan Dun een brug te slaan tussen oosterse en westerse compositietechnieken. Hetzelfde geldt voor hun jongere vakgenoten Reza Namavar en Calliope Tsoupaki.

do 11 apr / 18.45u cursus / 20.15 uur concert
DE TWEEDE WEENSE SCHOOL
New European Ensemble speelt Schönberg, Torstensson e.a.
Arnold SchönbergEeuwenlang voer klassieke muziek op het veilige kompas van de tonaliteit. Een componist kon gewaagde akkoorden en dissonanten gebruiken, maar keerde altijd terug naar een centrale toon, de ‘tonica’. Componist Arnold Schönberg was ontevreden over de ongelijke rol die tonen hadden. Hij maakte alle twaalf halve tonen van het octaaf gelijkwaardig. Veel tijdgenoten begrepen zijn ‘atonale’ muziek niet. Maar Anton Webern en Alban Berg gingen bij hem in Wenen – de stad van Haydn, Mozart en Beethoven – in de leer. Nog altijd is de zogenoemde Tweede Weense School van Schönberg zeer invloedrijk.

do 30 mei / 18.45u cursus / 20.15 uur concert
RITME
Stravinsky’s Sacre du Printemps door Amsterdam Piano Quartet
Ritme was in de klassieke muziek vaak weinig spectaculair: veel klassieke stukken kun je probleemloos meetikken. Na 1900 gingen componisten als Stravinsky en Bartók de onregelmatige ritmes van volksmuziek in hun eigen stukken verwerken. Zo leidde in 1913 de première van Stravinsky’s Le sacre du printemps tot groot rumoer; de ‘barbaarse’ ritmes dreven publiek en balletdansers tot wanhoop en woede. Latere componisten lieten herkenbare accenten juist achterwege, zodat de muziek lijkt te gaan zweven.


* De Quickstart hedendaagse muziek kost € 159 voor 5 lessen inclusief bijpassend concerten. Bij deze prijs is inbegrepen: koffie of thee tijdens de cursus, pauzedrankjes bij de concerten en 5 programmaboekjes. Inschrijven kan tot de eerste cursusdatum (11 januari). 
Heeft u al kaarten voor één van de concerten uit de cursus, maar wilt u ook de complete cursus volgen? Neem dan contact op met onze kassa.

 

 

 

 

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X