Voortgezet onderwijs

Plezier aan muziek beleven aan en jongeren laten kennismaken met jazz, hedendaags klassiek, elektronische muziek en wereldmuziek. Dat vinden het Muziekgebouw en het BIMHUIS belangrijk.

 

Daarom organiseren wij schoolconcerten, workshops, backstage tours en combinaties hiervan, de zogenaamde Educatie Circuits. Het hart van de educatieafdeling is het SoundLAB, in deze workshop staat zelf een muziek maken, improviseren, samenwerken en creativiteit centraal. Binnen ons educatieve aanbod bieden wij verschillende mogelijkheden aan. Wij staan open voor ideeën en suggesties en stellen graag een pakket op maat samen.

Muziekgebouw: workshop SoundLAB

Workshop SoundLAB

In de workshop SoundLAB maken leerlingen kennis met splinternieuwe en wonderlijke instrumenten van vroeger en nu: synthesizers, theremin, toonpad (zie afbeelding), sensor instrumenten en meer.

Veel van deze instrumenten zijn speciaal voor ons gemaakt of worden gebruikt door DJ’s en laptopartiesten. Het leuke is: iedereen kan er op ieder niveau muziek mee maken! Noten lezen is niet nodig. Volgens de Creative Music Making werkwijze maken leerlingen samen een compositie die we aan het einde van de workshop presenteren.

Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg / Lengte: 90 of 75 minuten / Doelgroep: VO onder- en bovenbouw, één klas tegelijkertijd / Kosten: €6,- per leerling / Waar: Muziekgebouw / Thema: Muziek, technologie, creativiteit, componeren 


 

Muziekgebouw: workshop Soundtrack live!

SoundLAB instrumenten (foto Matina Simkovicova)

Wat is de kracht van geluid in film? Is een thriller zonder spannende muziek nog steeds zo eng? En welk effect heeft een ‘Leitmotiv’?


Tijdens deze workshop maken leerlingen zelf een live gespeelde soundtrack. Met onze collectie SoundLAB instrumenten ontstaan klanken die nog niet eerder zijn gehoord. De soundtrack kan worden opgenomen voor verder gebruik op school, en worden gepresenteerd aan andere leerlingen.

TIP: Soundtrack live! in het Muziekgebouw + rondleiding Muziek en Film in filmmuseum EYE
De workshop is te combineren met een bezoek aan filmmuseum EYE, op loopafstand van het Muziekgebouw. Bezoek ’s ochtends EYE en ’s middags het Muziekgebouw (of andersom). In dit programma maken leerlingen kennis met film(geschiedenis) en de rol die geluid daarbij vervult tijdens een interactieve rondleiding in EYE. De opgedane kennis kan daarna direct toegepast worden in de workshop Soundtrack live! in het Muziekgebouw.

 

Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg / Lengte: 90 minuten (1 workshop) of dagdeel (combinatie Muziekgebouw/EYE) / Doelgroep: VO onder- en bovenbouw / Kosten: €6,- per leerling (1 workshop). Of €250,- per klas voor de combinatie Muziekgebouw/EYE. Ook met 2 klassen simultaan mogelijk / Waar: Muziekgebouw / EYE Filmmuseum / Thema: Film, media, technologie en (film)muziek, componeren


 

Muziekgebouw: IJ-Salon schoolconcertenMusici van het Koninklijk Concertgebouworkest en gasten geven vernieuwende concerten op topniveau, met klassieke en moderne muziek.

De IJ-Salon houdt openbare repetities voor scholen en maakt het repertoire toegankelijk voor jongeren. Gepresenteerd door Michael Gieler (foto), solo altviolist van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Wanneer: 6 dec 2019 12:00, 14 feb 2020 12:00, 6 maart 2020 11:00 en 14 mei 2020 11:00 / Lengte: 45 minuten, of dagdeel i.c.m. Educatie Circuit / Doelgroep: VO onder- en bovenbouw / Kosten: €6,- per leerling, i.c.m. Educatie Circuit €12,50 per leerling / Waar: Muziekgebouw / Inclusief: Bezoek van Michael Gieler in de klas


Muziekgebouw: The Gender Agenda

The Gender Agenda

Een interactief concert in de vorm van een muzikale spelshow, waarin het thema gender een prominente rol speelt. Zo komen genderrollen en –normen aan bod en nemen we 'mannelijkheid' en 'vrouwelijkheid' onder de loep. Leerlingen spelen tijdens het concert een spel en laten zich leiden door de muziek van Philip Venables.

Wanneer: Datum in overleg met school en musici / Lengte: 45 minuten, of dagdeel i.c.m. Educatie Circuit / Doelgroep: VO bovenbouw (voertaal Nederlands) / Kosten: €6,- per leerling, en i.c.m. Educatie Circuit €12,50 per leerling / Waar: Grote Zaal Muziekgebouw / Inclusief : Bekopt digitaal lesmateriaal + nagesprek + repetitie 'spreekkoor' op school (1 klas) / Thema: Gender, maatschappij, discriminatie, hedendaags klassiek


 

Muziekgebouw & BIMHUIS: overige workshops en backstage tour

Loopstation

Als twee of meer klassen tegelijk komen, of als aanvulling op een workshop SoundLAB, bieden we de workshops Loopstation (foto), Bodypercussie, Kobranie en Synthesize it! of een Backstage Tour aan. 

Net als bij de workshop SoundLAB is het plezier beleven aan het maken van eigen muziek het voornaamste uitgangspunt. Neem voor meer informatie over deze workshops contact op met de educatieafdeling van het Muziekgebouw.

Wanneer: Datum en tijd in overleg / Lengte: 90 minuten / Kosten losse workshop: €6,- per leerling / Kosten workshop + backstage tour: €8,50 per leerling (workshop 60/90 minuten, rondleiding 45 minuten) / I.c.m. andere workshop: €10,- per leerling (2 keer 60 minuten) / Waar: Muziekgebouw/Bimhuis


 

Muziekgebouw & BIMHUIS: Educatie CircuitVoor groepen van 150 tot 180 scholieren organiseren wij op een datum in onderling overleg een op maat gemaakt Educatie Circuit in de ochtend of middag. Leerlingen volgen één van onze workshops, krijgen een backstage tour en bezoeken een schoolconcert in het Muziekgebouw of Bimhuis.


Denk hierbij aan een optreden van de IJ-Salon, Kruidkoek, Shishani & Namibian Tales, Playground, Son Swagga en meer. Graag stellen we in onderling overleg een passend aanbod samen.

Wanneer: Datum en tijd in overleg / Programma: In overleg / Lengte: Dagdeel (ochtend of middag) / Kosten: €12,50 per leerling / Waar: Bimhuis en/of Muziekgebouw


 

Maatschappelijke stage

maatschappelijke stage

Leerlingen met interesse in muziek en werken in een culturele instelling bieden wij de mogelijkheid voor maatschappelijke of beroepsstages in het Muziekgebouw en het Bimhuis.

Meewerken of meelopen: stagiaires krijgen het werk in onze concertzalen van binnenuit te zien. Van kassa tot techniek, van marketing tot restaurant. Ook assisteren zij in de garderobe bij concerten en bij educatieve workshops voor scholen.

Leerlingen kunnn zich aanmelden voor een stage bij de afdeling Educatie d.m.v. een korte sollicitatiebrief met motivatie. De stages vinden plaats na een kennismakingsgesprek. Onze voorkeur gaat uit naar een duostage; twee leerlingen die elkaar kennen. 


Meer informatie of een activiteit boeken?

Afdeling Educatie Bimhuis & Muziekgebouw
Contactpersoon: Floor Mulder
Piet Heinkade 1 en 3, 1019 BR Amsterdam
020 7882014 (Floor Mulder)
020 7882046 (Afdeling Educatie)

educatie@bimhuismuziekgebouw.nl
www.muziekgebouw.nl/jeugd
www.bimhuis.nl/educatie

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring