Persbericht: pianist Ralph van Raat krijgt wildcard van Muziekgebouw

De vooraanstaande Nederlandse pianist Ralph van Raat (1978) krijgt dit concertseizoen een wildcard van Muziekgebouw aan ’t IJ in de vorm van een eigen concertserie Zielsverwanten. Voor deze serie koos Van Raat samen met het Muziekgebouw vijf compleet verschillende concertprogramma’s. Van Raat: ‘Wij willen de schoonheid en diversiteit van de muziek tonen. Zonder in hokjes te denken of iets uit te sluiten.’ Het eerste concert in deze reeks, gewijd aan de Estse componist Arvo Pärt, is op woensdag 7 januari 2015.

Vijf componisten centraal
In Zielsverwanten staan vijf belangwekkende componisten centraal waarmee Van Raat nauw samenwerkte: Arvo Pärt (Estland, 1935), Tan Dun (China, 1957), David Lang (VS, 1957), John Adams (VS, 1947) en Joep Franssens (NL, 1955). Zowel Tan Dun als David Lang schrijven voor Ralph van Raat nieuwe composities, die nu voor het eerst zijn te horen. Van Raat: ‘Al deze componisten hebben een heel eigen stijl. Wat hen bindt, is spiritualiteit, herhaling en ritme. Hedendaagse, menselijke muziek waar ik mezelf in herken.’

Nauwe band
Muziekgebouw aan ’t IJ vroeg Van Raat voor deze nieuwe concertreeks vanwege de nauwe band die zij met elkaar hebben. Van Raat: ‘De Grote Zaal van het Muziekgebouw is een van de beste zalen – zo niet dé beste – voor kamermuziek en voor piano solo. Nergens anders speelt het zo fijn. Voor mij draait muziek om klankkleur; dankzij de heldere akoestiek zijn daar alle nuances perfect te horen. En het Muziekgebouw denkt net als ik niet in hokjes. Dat zie je nooit bij zalen, ook niet internationaal. De programma’s die ik nu heb gekozen zijn caleidoscopisch als een mozaïek.’

Zielsverwanten en gastmusici
Om de composities in Zielsverwanten uit te voeren, zijn gelijkgestemde musici gevraagd te spelen. Musici als de vooraanstaande jonge Amerikaanse violiste Tai Murray, het Nederlandse Nieuw Ensemble voor hedendaagse muziek, de Britse top-percussionist Colin Currie en de Nederlandse pianiste Saskia Lankhoorn.

Concertdata Zielsverwanten
wo 7 jan: Ralph van Raat + Tai Murray
wo 28 jan: Nieuw Ensemble + Ralph van Raat
do 26 feb: Colin Currie, Ralph van Raat + gasten
do 9 apr: Late Night concert David Lang
za 11 apr: Piano nachtmarathon Ralph van Raat + Saskia Lankhoorn

> Bekijk de serie Zielsverwanten
 

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring