Persbericht: 24 uurs zangmarathon oproep voor bewust muziek luisteren

Een zangmarathon van 24 uur om aandacht te vragen voor de waarde van live muziek en zelf musiceren. Dit plan gaat Componist Merlijn Twaalfhoven uitvoeren van zaterdag 10 tot en met zondag 11 oktober met het Nederlands Kamerkoor, klassieke solisten, wereldstemmen en honderden amateurzangers in Muziekgebouw aan ’t IJ. Door de overvloed aan online muziek verandert de waarde van muziek, aldus Twaalfhoven. “Met dit project Resonance wil ik een statement maken tegen de toenemende achteloosheid waarmee muziek wordt geconsumeerd.”

Twaalfhoven: “Muziek is steeds vaker een manier om de stilte te verdrijven. Overal klinkt achtergrondmuziek. Door online muziekdiensten als Spotify is ook steeds meer muziek zo goed als gratis te consumeren. Door deze overvloed lijkt de aandacht voor het bewust luisteren van muziek te verdwijnen. Doodzonde.” Twaalfhoven wil het zelf actief muziek maken centraal stellen. Door een groot aantal mensen mee te nemen in zijn zoektocht naar de kracht van muziek, schoonheid en verstilling hoopt hij tegenwicht te bieden aan achteloze muziekconsumptie.

De non-stop-marathon in het Muziekgebouw vindt voor plaats in de Entreehal en de Foyerdecks van Muziekgebouw aan ‘t IJ. Er is geen centraal podium, de optredens vinden overal plaats. Publiek kan de gratis toegankelijke marathon bijwonen, mag zelf meedoen of dwalen tussen de zangers. Alleen voor het slotconcert door het Nederlands Kamerkoor op zondag 11 oktober om 20.30 uur is een ticket nodig. In het vocale klanklandschap dat Twaalfhoven wil creëren worden melodische flarden, ijle tonen en massieve akkoorden afgewisseld met natuurgeluiden en stilte. Twaalfhoven: “De menselijke stem kent eindeloos veel kleurschakeringen. De honderden zangers zullen dat 24 uur lang laten horen.”

Iedereen mag meedoen
Voor iedereen die wil deelnemen aan de marathon organiseert Twaalfhoven speciale workshops, waar zowel mensen met een geschoolde als ongeschoolde stem aan mee kunnen doen. De eerste workshop is op 17 september. Voor informatie en aanmelding marathon: www.merlijntwaalfhoven.com/resonance

Deelnemers aan de zangmarathon zijn tot nu toe solisten als Samira Dainan, Minyeshu, Noam Vazana en Yinske Silva, vocal groups waaronder Pitch Control en het Dutch Organic Choir o.l.v. Merel Martens, de improvisatie-experts van het Genetic Choir o.l.v. Thomas Johannsen en klassieke koren als het Toonkunstkoor Amsterdam, het Nieuw Amsterdams Kinderkoor en het Nederlands Studenten Kamerkoor. De 24-uurs-marathon wordt afgesloten in de Grote Zaal met het concert De Tijd Staat Stil door het Nederlands Kamerkoor.

Meer info: www.muziekgebouw.nl/agenda/Concerten/4891/

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring