Jan Wolff (foto Serge Ligtenberg)

Monument voor Jan Wolff
(1941 - 2012)

1 september 2015

Oprichter Muziekgebouw geëerd met speciale compositie Huil van de Wolff

Bij het tienjarig bestaan van Muziekgebouw aan 't IJ in 2015 werd voor zijn oprichter Jan Wolff (1941 – 2012) een monument opgericht aan de oever van het IJ. De opening vond plaats op 22 augustus, de sterfdag van Wolff. Voor dit monument, een interactieve installatie genaamd Huil van de Wolff, schreef componist Martijn Padding een compositie, die wordt ‘aangestuurd’ door meteorologische data rond het gebouw als windsnelheid en luchtvochtigheid. Iedere 22e van de maand om 20.00 uur is Huil van de Wolff te horen onder de grote luifel aan voorkant van het gebouw.



Huil van de Wolff is een buiging naar de geestelijk vader van deze concertzaal voor de hedendaagse muziek in Nederland. De Huil van de Wolff klinkt rond het gebouw en over het IJ als echo van hoornist Jan Wolff, zonder wiens strijdlust deze thuishaven voor de Nederlandse ensemblecultuur nooit was verrezen. Uitgangspunt voor de door Padding in opdracht van het Muziekgebouw geschreven compositie vormde Wolffs liefde voor het water, varen en de hoorn.


Louis Andriessen opent Huil van de Wolff op 22 augustus 2015

Wolf van gene zijde
De ruimtelijke geluidsinstallatie beslaat twee werelden: onze realiteit en die van gene zijde. Het werk heeft de vorm van een call en response; een oervorm van menselijke communicatie maar ook een basisvorm in muziek waarbij twee of meerdere musici in aansluitende frases direct op elkaar reageren. In de natuur is de wolf de absolute kampioen van deze oercommunicatie. Wolven reageren in koren en klaagzangen op elkaar soms over grote afstand. In de Huil van de Wolff roept de wolf uit deze zijde de wolf uit gene zijde op. Of die wolf van de overzijde werkelijk zal terughuilen en hoe, is afhankelijk van de parameters temperatuur, luchtvochtigheid, windrichting en windsnelheid rond het Muziekgebouw op dat moment. Zij bepalen of beide wolven lang of kort huilen, welke melodische en dynamische curves ze zullen huilen en of ze tot een duet komen.


Jan Wolff (foto's: Serge Ligtenberg)

Martijn Padding compositie
Johan van Kreij programmering
René Bakker i.s.m. Berkelaar Meet- en Regeltechniek technische ontwikkeling

Huil van de Wolff kwam tot stand met steun van