Kuss Quartet (foto Molina Visuals)

Wereldpremière Duitse componist Aribert Reimann door Kuss Quartet

20 november 2017

Het Duitse Kuss Quartet speelt op donderdagavond 14 december a.s. de wereldpremière van een nieuw werk van Aribert Reimann (1936) in Muziekgebouw aan ’t IJ. Deze vooraanstaande Duitse componist keert hiermee terug naar zijn grote liefde, de menselijk stem. Zijn nieuwe werk Die schönen Augen der Frühlingsnacht klinkt in de intieme setting van strijkkwartet en sopraan. De compositie is een opdrachtwerk van het Muziekgebouw, met steun van Ammodo. Voorafgaand aan de première vindt een openbare repetitie plaats in aanwezigheid van de componist.

Liederen van Theodor Kirchner
Het nieuwe werk van Aribert Reimann bestaat uit zes liederen van de Duitse componist Theodor Kirchner (1823-1903), op gedichten van landgenoot Heinrich Heine (1797-1856). De oorspronkelijke liederen Die schönen Augen der Frühlingsnacht van Kirchner voor sopraan en piano, bewerkte Reimann voor strijkkwartet en sopraan en daarbij componeerde hij zeven nieuwe bagatellen.

Muzikaal oeuvre Aribert Reimann
Aribert Reimann heeft een grote reputatie als operacomponist. Hij bewerkte verschillende literaire werken tot opera’s waaronder Lear (1978), naar William Shakespeare's King Lear, Das Schloß (1992), naar Franz Kafka's Das Schloss en Medea (2010) (naar deel 3 van Franz Grillparzers Das goldene Vlies). Daarnaast componeerde hij liederen, kamermuziek en orkestwerken. Reimann is veelvuldig gelauwerd. In 2011 kreeg hij de internationaal hoogste onderscheiding voor hedendaagse muziek met de prestigieuze Ernst von Siemens Muziekprijs voor zijn complete oeuvre. Eerdere winnaars van de prijs waren o.a. de componisten Benjamin Britten, Karlheinz Stockhausen en Luciano Berio.

Openbare repetitie op donderdagmiddag 14 december 17.15 – 18.00 uur
Op donderdagmiddag 14 december organiseert het Muziekgebouw een openbare repetitie rondom deze wereldpremière (aanvang 17.15 uur Grote Zaal, toegang gratis na aanmelding). Voor de repetitie begint, gaat muziekpubliciste Thea Derks in gesprek met Aribert Reimann over zijn nieuwe werk. Meer informatie over de repetitie en kaartverkoop voor het concert vindt u op www.muziekgebouw.nl/kussquartet.

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring