Pierre Laurent Aimard (foto Marco Borggreve)

Persbericht: Opmaat Ligeti Festival

György Ligeti is een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw. Hij werd bekend bij een groter publiek door het gebruik van zijn muziek in filmklassiekers als The Shining en 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick. Zijn muzikale oeuvre is van ongekend hoge kwaliteit en bestrijkt vele genres als orkestmuziek, opera, koormuziek, kamermuziek en piano-solowerken.

Wat was Ligeti voor een man? Hoe klinkt zijn muziek? En wat maakt zijn werk zo fascinerend? Daarover gaat het zaterdagavond 24 februari in de Grote Zaal van het Muziekgebouw. Gasten Pierre-Laurent Aimard (curator van het festival en jarenlang Ligeti’s vaste pianist) en Reinbert de Leeuw (muzikaal adviseur) staan hier o.l.v. Radio 4-presentator Maartje Stokkers bij stil. Daarnaast spelen deze avond Pierre-Laurent Aimard, violist Joseph Puglia en het Dudok Quartet Amsterdam enkele sleutelwerken van Ligeti. De Warm-Up (entree €10 p.p.) vormt zo een bliksemintroductie op Ligeti als opmaat naar het Ligeti Festival dat op 5 april 2018 begint.

Extra programmering Ligeti Festival
Aanvullend op het al eerder aangekondigde programma van het Ligeti Festival zijn vandaag twee extra concerten en een workshop in de verkoop gegaan. Ook zijn twee gratis activiteiten toegevoegd aan het festivalprogramma:

Lecture-recital Explore The Score: Etudes van Ligeti, vr 6 apr 2018 / 15.00u

De 18 piano-etudes van Ligeti, gecomponeerd tussen 1985 en 2001, zijn in korte tijd opgenomen in het kernrepertoire van klassieke pianisten wereldwijd. Pianist Pierre-Laurent Aimard is dé autoriteit op dit terrein: hij werkte gedurende ruim 20 jaar nauw met hem samen en nam de etudes op onder supervisie van Ligeti zelf. Deze middag deelt hij zijn enorme kennis over dit repertoire met het publiek.

Late-night concert Ligeti: Music is Play, za 7 apr 2018 / 23.00u
Pianisten Pierre-Laurent Aimard,Tamara Stefanovich en slagwerker Daniel Ciampolini laten de speelse, ritmische kant van Ligeti’s muziek horen met werken van Ligeti, Conlon Nancarrow, en Steve Reich.

Workshops SoundLAB in Space, zo 8 apr 2018 / 13.00u en 15.00u
SoundLAB: deelnemers maken kennis met Lux Aeterna van György Ligeti (muziek uit de film 2001: A Space Odyssey) en maken hun eigen muzikale ruimtereis met de instrumenten uit het SoundLAB.

Car Horn Prelude
, do 5 apr 2018 / 19.45u en Poème symphonique, za 7 apr 2018 / 17.00u
Het Ligeti Festival opent op donderdag 5 april 2018 met een uitvoering door Slagwerk Den Haag van Ligeti's Car Horn Prelude (Entreehal Muziekgebouw, gratis toegankelijk). En op zaterdag 7 april klinkt in het festival Ligeti's Poème symphonique voor 100 metronooms (Entreehal, gratis toegankelijk).

Het Ligeti Festival is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Art Mentor Foundation Lucerne en Fonds 21.

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring