Persbericht: Opmaat Ligeti Festival

19 december 2017

Talkshow voor breed publiek op 24 februari: avond met gasten en live muziek over een van de meest fascinerende componisten van onze tijd.

Musici en kenners van hedendaagse muziek roemen de zeer fantasierijke muziek van de componist György Ligeti (1923-2006): muziek die iedereen eens gehoord zou moeten hebben. Om deze fascinatie te delen met zoveel mogelijk mensen organiseert Muziekgebouw aan ’t IJ zaterdagavond 24 februari een talkshow over deze intrigerende Hongaarse componist. Te gast zijn o.a. dirigent Reinbert de Leeuw en de Franse meesterpianist Pierre-Laurent Aimard, die beiden intensief met Ligeti werkten. Deze Warm-Up met live muziek is de eerste activiteit van het Ligeti Festival, dat plaatsvindt van 5 t/m 8 april 2018 in het Muziekgebouw. Vandaag werd het complete festivalprogramma bekendgemaakt.György Ligeti is een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw. Hij werd bekend bij een groter publiek door het gebruik van zijn muziek in filmklassiekers als The Shining en 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick. Zijn muzikale oeuvre is van ongekend hoge kwaliteit en bestrijkt vele genres als orkestmuziek, opera, koormuziek, kamermuziek en piano-solowerken.

Wat was Ligeti voor een man? Hoe klinkt zijn muziek? En wat maakt zijn werk zo fascinerend? Daarover gaat het zaterdagavond 24 februari in de Grote Zaal van het Muziekgebouw. Gasten Pierre-Laurent Aimard (curator van het festival en jarenlang Ligeti’s vaste pianist) en Reinbert de Leeuw (muzikaal adviseur) staan hier o.l.v. Radio 4-presentator Maartje Stokkers bij stil. Daarnaast spelen deze avond Pierre-Laurent Aimard, violist Joseph Puglia en het Dudok Quartet Amsterdam enkele sleutelwerken van Ligeti. De Warm-Up (entree €10 p.p.) vormt zo een bliksemintroductie op Ligeti als opmaat naar het Ligeti Festival dat op 5 april 2018 begint.

Extra programmering Ligeti Festival
Aanvullend op het al eerder aangekondigde programma van het Ligeti Festival zijn vandaag twee extra concerten en een workshop in de verkoop gegaan. Ook zijn twee gratis activiteiten toegevoegd aan het festivalprogramma:

Lecture-recital Explore The Score: Etudes van Ligeti, vr 6 apr 2018 / 15.00u

De 18 piano-etudes van Ligeti, gecomponeerd tussen 1985 en 2001, zijn in korte tijd opgenomen in het kernrepertoire van klassieke pianisten wereldwijd. Pianist Pierre-Laurent Aimard is dé autoriteit op dit terrein: hij werkte gedurende ruim 20 jaar nauw met hem samen en nam de etudes op onder supervisie van Ligeti zelf. Deze middag deelt hij zijn enorme kennis over dit repertoire met het publiek.

Late-night concert Ligeti: Music is Play, za 7 apr 2018 / 23.00u
Pianisten Pierre-Laurent Aimard,Tamara Stefanovich en slagwerker Daniel Ciampolini laten de speelse, ritmische kant van Ligeti’s muziek horen met werken van Ligeti, Conlon Nancarrow, en Steve Reich.

Workshops SoundLAB in Space, zo 8 apr 2018 / 13.00u en 15.00u
SoundLAB: deelnemers maken kennis met Lux Aeterna van György Ligeti (muziek uit de film 2001: A Space Odyssey) en maken hun eigen muzikale ruimtereis met de instrumenten uit het SoundLAB.

Car Horn Prelude
, do 5 apr 2018 / 19.45u en Poème symphonique, za 7 apr 2018 / 17.00u
Het Ligeti Festival opent op donderdag 5 april 2018 met een uitvoering door Slagwerk Den Haag van Ligeti's Car Horn Prelude (Entreehal Muziekgebouw, gratis toegankelijk). En op zaterdag 7 april klinkt in het festival Ligeti's Poème symphonique voor 100 metronooms (Entreehal, gratis toegankelijk).

Het Ligeti Festival is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Art Mentor Foundation Lucerne en Fonds 21.

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring