Jan van de Putte (foto Patricia Werner Leanse)

Wereldpremière Jan van de Putte op 8 november

Persbericht, 3 oktober 2018

Het Oostenrijkse ensemble Klangforum Wien brengt op donderdagavond 8 november in het Muziekgebouw de wereldpremière van een nieuwe compositie van de Nederlandse componist Jan van de Putte. Dit stuk, getiteld Cette agitation perpétuelle, cette turbulence sans but, is geschreven in opdracht van het Muziekgebouw met steun van Ammodo. Het handelt over de schijndynamiek van de virtuele samenleving. Voorafgaand aan de première is er ’s middags een gratis toegankelijke openbare repetitie van het werk, als inkijk in de werkwijze en muziek van Van de Putte.

Van de Putte liet zich bij het componeren van deze compositie inspireren door socioloog Hartmut Rosa, die stelt dat we de snelheid van de tijd niet meer bijhouden. Van de Putte*: ‘Mensen en de samenleving worden steeds drukker, maar uiteindelijk verdwijnt de efficiëntie. Dan belanden we in een razende stilstand en gaan ten onder.’ In zijn compositie is deze ontworteling hoorbaar: ‘In een voortdurende onrust, op vele manieren, zoals de hectiek van een melodie die voortdurend van instrument wisselt, het liefst per twee zestienden. En niet alleen in de muziek, ook in alles wat eromheen gebeurt. Alles moet voortdurend in beweging zijn’ aldus Van de Putte, over dit informatietijdperk dat holt en toch stilstaat.

Oeuvre van zeer hoge kwaliteit
Jan van de Putte (1959) studeerde compositie bij Joep Straesser, Ton Bruynèl en Klaas de Vries. Sinds 1996 woont hij in Parijs. Van der Putte heeft een in omvang bescheiden oeuvre van zeer hoge kwaliteit opgebouwd. In 2013 ontving hij de Matthijs Vermeulenprijs voor Kagami-Jishi, een compositie voor piano en orkest die in het Holland Festival van 2012 haar première beleefde. In 2016 voltooide hij na tien jaar een omvangrijke cyclus op gedichten van de Portugees Fernando Pessoa.

Openbare repetitie donderdag 8 november om 13.00 uur
Op donderdag 8 november om 13.00 uur organiseert het Muziekgebouw een openbare repetitie rondom deze wereldpremière (toegang gratis na aanmelding). Na afloop van de repetitie gaat musicoloog Thea Derks in gesprek over Cette agitation perpétuelle, cette turbulence sans but met componist Jan van de Putte en de dirigent van Klangforum Wien, Beat Furrer.

Wereldpremière op donderdag 8 november om 20.15 uur
Cette agitation perpétuelle, cette turbulence sans but gaat in première tijdens het concert Furie en stilte door Klangforum Wien op donderdag 8 november 20.15 uur. Naast dit werk van Jan van de Putte klinken ook werken van Beat Furrer en Rebecca Saunders. 

* in interview met Bas van Putten in speciale bijlage bij De Groene Amsterdammer i.s.m. het Muziekgebouw

Met dank aan:

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring