Persbericht: Integrale uitvoering 17 strijkkwartetten van Miecyslaw Weinberg

18 november 2019

Herontdekker Quatuor Danel speelt complete Weinberg-cyclus in Muziekgebouw

Quatuor Danel speelt van 6 t/m 8 december in vijf concerten alle zeventien strijkkwartetten van Mieczysław Weinberg in Muziekgebouw aan ‘t IJ. Na Tokio, Washington, Parijs en New York is Amsterdam de eerste plaats waar dit strijkkwartet de volledige cyclus uitvoert.

Herontdekker van Weinbergs composities
Quatuor Danel kwam in jaren 90 in aanraking met het werk van Weinberg. In die tijd waren er amper opnames verkrijgbaar, slechts een handjevol van de kwartetten stond überhaupt op het repertoire. Van Weinbergs weduwe Olga kreeg violist Marc Danel de oorspronkelijke manuscripten mee - onder de arm in de metro - om er kopieën van te maken. Sindsdien heeft Quatuor Danel de kwartetten talloze malen uitgevoerd, en uitgebracht op zes zeer lovend ontvangen cd’s.

Mieczysław Weinberg
Op zijn achttiende schreef componist Mieczysław Weinberg (Warschau 1919 – Moskou 1996) in 1937 zijn eerste strijkkwartet. Zijn laatste kwartet dateert van 1986. De kwartetten nemen je mee in zijn veelbewogen leven. Van zijn vlucht naar Rusland na Hitlers invasie van Polen, de invloed van zijn vriendschap met Sjostakovitsj en de frictie met het Sovjet-regime. In Weinbergs muziek gaan melancholie en ontreddering hand in hand met lyriek en Joodse volksmuziek. Het laatste, zeventiende strijkkwartet sluit af met voorzichtig optimisme.

Indrukwekkend
In mei van dit jaar was de volledige cyclus te horen in Washington. The Washington Post schreef toen: ‘This is one of the greatest music events this year.’ Nu klinkt exact 100 jaar nadat Weinberg werd geboren (8 december 1919) de complete cyclus van 17 strijkkwartetten in Amsterdam.

Inleidingen en interviews
Voorafgaand aan de vijf concerten van de Weinberg Marathon neemt musicoloog Huib Ramaer het publiek in drie lezingen en twee interviews mee langs episodes uit het bewogen leven van Mieczysław Weinberg. Weinbergs verbijsterende odyssee krijgt contouren met beeld- en geluidsmateriaal.

Meer info & tickets:
www.muziekgebouw.nl/weinberg

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring