Stille Nacht am Silbersee

Stille Nacht am Silbersee

Silbersee, Corrie van Binsbergen + Kees Hulst
wo 20 dec 2023 20:15 - 21:30
wo 20 dec 2023
20:15 - 21:30
  • wo 20 dec 2023
    20:15 - 21:30
    Grote Zaal

Programma

Requiem voor de Onwerkelijkheid, een meditatief kerstprogramma met muziek van Corrie van Binsbergen op tekst van Toon Tellegen

Uitvoerenden

Silbersee 
Romain Bischoff muzikale leiding
Kees Hulst acteur
Corrie van Binsbergen gitaar
Albert van Veenendaal geprepareerde piano
Björk Níelsdóttir zang (de engel)
Georgi Sztojanov zang
Néstor Martínez Jara serpent
Twee koren

Een ritueel requiem op tekst van Toon Tellegen

Succesvol schrijver Toon Tellegen schreef een Requiem voor de Onwerkelijkheid voor deze vijfde editie van Stille Nacht am Silbersee. Een zinnebeeldige vertelling in de typische Tellegen-stijl: toegankelijk, lichtvoetig-filosofisch en vooral bekoorlijk mooi. De ik-figuur, vertolkt door acteur Kees Hulst, ontmoet de engel van de dood. In veertien stappen – naar de veertien delen van het requiem – laat hij de onwerkelijkheid, die volgens hem het leven is, achter zich. Behalve componist en gitarist is Corrie van Binsbergen naar eigen zeggen ook ‘bruggenbouwer, orenopener en hokjesgeestverjager’. Zij is de ideale reisgezel voor de ik-figuur op zijn precaire laatste reis.

Een 45-koppig koor van betere amateurs van alle leeftijden zingt het vierstemmige requiem van Corrie van Binsbergen. Vijftien lokaal geworven amateurs vergezellen het koor in het laatste deel vanuit de zaal. Ook bezoekers kunnen iets bijdragen door een voorwerp mee te brengen van een dierbare overledene, of iets dat ze aan de overledene doet denken. Al deze voorwerpen komen op een speciaal voor deze gelegenheid vormgegeven altaar van de herinnering, dat het rituele karakter van dit requiem versterkt.