Asko|Schönberg + Slagwerk Den Haag

Exuberante ensemblemuziek
do 5 apr 2018 20:15 - 22:00
do 5 apr 2018
20:15 - 22:00
  • do 5 apr 2018
    20:15 - 22:00
    Pauze 20:55
    Grote Zaal

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding Inleiding door Michel Khalifa 20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma György Ligeti Pianoconcert György Ligeti Síppal, dobbal, nádihegedüvel (Met fluiten, trommels en vedels) György Ligeti Melodien György Ligeti Vioolconcert

Uitvoerenden

Asko|Schönberg
Slagwerk Den Haag
Reinbert de Leeuw
dirigent
Pierre Laurent Aimard piano
Joseph Puglia viool
Katalin Karolyi alt
 

György Ligeti zelf noemde het Pianoconcert (1988) zijn meest complexe en virtuoze stuk. Het is een vijfdelige achtbaan van op elkaar gestapelde ritmes.

Een feest voor de luisteraar, maar een tour de force voor solist én dirigent. Meesterpianist Pierre-Laurent Aimard en dirigent Reinbert de Leeuw zijn de gedroomde uitvoerders van dit exuberante meesterwerk: beide specialisten werkten intensief samen met Ligeti.

Hetzelfde geldt voor Asko|Schönberg, dat alle vier de programmastukken met De Leeuw heeft opgenomen – onder notoir streng toezicht van Ligeti zelf. Melodien is een scharnierstuk tussen Ligeti’s vroege zogenaamde klankwolkmuziek en zijn latere polyritmiek. In Síppal, dobbal, nádihegedüvel vermengt hij avant-garde en volksmuziek. Als klap op de vuurpijl zet Joseph Puglia, dit seizoen zielsverwant van het Muziekgebouw, zijn tanden in het geweldige Vioolconcert.

Voorafgaand aan het concert wordt het Ligeti Festival geopend met een bijzonder optreden in de Entreehal.

Asko|Schönberg is ensemble in residence.
 

Ligeti Festival mede mogelijk gemaakt door: