Quatuor Diotima (foto Jérémie Mazenq)

Persbericht: Uniek drieluik Beethoven, Schönberg en Boulez in strijkkwartetmarathon

16 oktober 2017

Quatuor Diotima speelt in vier concerten hoogtepunten van drie grote componisten

Als een beklimming van de drie hoogste bergen ter wereld, zo is de eenmalige Strijkkwartetmarathon door het Franse Quatuor Diotima in Muziekgebouw aan 't IJ. Van 17 t/m 19 november speelt het ensemble in vier concerten strijkkwartetten van Beethoven, Schönberg én Boulez. In ieder concert klinken de componisten naast elkaar. Quatuor Diotima werpt hiermee nieuw licht op de muziek en artistieke ontwikkeling van deze drie grote componisten.

De betekenis van Beethoven voor het genre strijkkwartet is bijzonder groot. Vooral zijn late strijkkwartetten gelden als ijkpunten in de muziekgeschiedenis: ze vormen de basis van deze marathon. Ook de vier strijkkwartetten van Arnold Schönberg en het Livre pour quatuor van Pierre Boulez zijn - elk op eigen wijze - 'fundamentele pijlers in de ontwikkeling van de klassieke muziek', aldus de musici van Quatuor Diotima. 'Juist door ze naast elkaar te vertolken, klinkt de muziek van deze drie componisten in een unieke context.'

Oorsprong van deze marathon
De marathon is gebaseerd op een bijzondere reeks concerten in 1937 waarin het Weense Kolisch Quartet een combinatie maakte van Schönberg en Beethoven. Enkele jaren geleden nam Quatuor Diotima dit idee als uitgangspunt en voegde er Livre pour quatuor van Pierre Boulez aan toe. Op hun verzoek herzag Boulez dit werk grondig. Dit marathonprogramma beleeft nu zijn Nederlandse première in het Muziekgebouw.

Quatuor Diotima
De musici van Quatuor Diotima leerden elkaar kennen aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris. Sinds de oprichting van het kwartet in 1996 is het hun missie om nieuw licht te werpen op klassieke werken en deze te verbinden met hedendaagse muziek. Het kwartet werkte met de belangrijkste hedendaagse componisten waaronder Pierre Boulez, Helmut Lachenmann, Brian Ferneyhough en Toshio Hosokawa.

Zaal voor strijkkwartet
Het strijkkwartet is een van de belangrijke pijlers onder de programmering van het Muziekgebouw. In de serie Strijkkwartetten spelen ensembles die tot de absolute wereldtop behoren. De uitstekende akoestiek van de Grote Zaal vormt een belangrijke troef. Strijkkwartetten als het Emerson Quartet, het Artemis Quartet en het Belcea Quartet roemen deze als ‘een van de beste van Europa’.