György Kurtág (foto Akos Stiller)

Kurtág Festival verplaatst

10 december 2020

Als gevolg van de huidige coronamaatregelen en de aanhoudende onzekerheden die deze maatregelen met zich meebrengen, heeft Muziekgebouw aan ’t IJ helaas moeten besluiten het Kurtág Festival te annuleren en in zijn geheel te verplaatsen naar maart 2023. Het Kurtág Festival zou plaatsvinden van 17 - 20 februari 2021 in het Muziekgebouw in Amsterdam. 

Het Kurtág Festival brengt een keur aan internationale uitvoerenden van de muziek van de Hongaarse componist György Kurtág (geboren 1923) bij elkaar brengen. Kurtág geldt als een van de grote 20e-eeuwse componisten en hoopt op 19 februari 2021 zijn 95e verjaardag te vieren.

Alternatieve programmering op 19 februari 2021 
Op Kurtágs verjaardag, 19 februari, organiseert het Muziekgebouw nu een verjaardagsconcert voor György Kurtág. Uitvoerenden zijn Asko|Schönberg onder leiding van dirigent Peter Rundell, pianist Pierre-Laurent Aimard, bas Harry van der Kamp en mezzosopraan Gerrie de Vries. Het programma verenigt enkele sleutelwerken uit het oeuvre van Kurtág, waaronder pianostukken, liederen en werken voor ensemble. Kurtág componeert nog steeds. Pierre-Laurent Aimard zal in dit concert enkele nieuwe pianowerken van Kurtág in première brengen. Het concert vindt plaats op twee tijdstippen: 18.30 uur en 21.00 uur. De kaartverkoop is per direct begonnen. 

Dudok Quartet op 20 februari 2021 
Oorspronkelijk zou het Nederlandse Dudok Quartet op 20 februari 2021 het slotconcert van het Kurtág Festival verzorgen. Dat programma gaat niet door, maar het Dudok Quartet komt die avond wel met een ander programma: Kreupele Duivels. Hierin speelt het kwartet werken van Béla Bartók, Kálmán Balogh en Joseph Haydn, waarin Hongaarse volksmuziek op verschillende manieren weerklinkt. Ook dit concert vindt plaats om zowel 18.30 uur als 21.00 uur. 

De kaartverkoop voor het Kurtág Festival in maart 2023 begint in het voorjaar van 2022.