Johannes Schöllhorn (foto Marco Giuliarelli)

Wereldpremière Specchio van componist Johannes Schöllhorn

"Neem vooral tijd en rust mee naar de zaal"

Door Collegium Vocale Gent en Het Collectief o.l.v. van James Wood

Collegium Vocale Gent en Het Collectief brengen, onder leiding van dirigent James Wood, op donderdagavond 13 oktober 2022 in Muziekgebouw aan ’t IJ de wereldpremière van Specchio van de Duitse componist Johannes Schöllhorn. Naast dit gloednieuwe werk en een eigentijds werk van de Fransman Gérard Grisey klinken er renaissancemotetten van Orlando di Lasso, die Schöllhorn inspireerden bij het schrijven van Specchio. Schöllhorn voelt zich verwant met beide componisten. “Wij roepen datgene op, waarover men amper kan spreken.” Specchio is geschreven in opdracht van het Muziekgebouw met steun van Ammodo. Het concert wordt live uitgezonden door de NTR op NPO Radio 4.

“Voor Specchio, wat spiegel betekent, heb ik me laten inspireren door Di Lasso’s Prophetiae Sibyllarum, een serie van twaalf motetten waarin de komst van Christus wordt bezongen”, zegt Schöllhorn. “Het stuk is zeer chromatisch geschreven en is daar ook beroemd om. In Specchio speelt het rituele karakter van Lasso’s werk een belangrijke rol. Rituelen raken me, ik voel me er nauw mee verbonden. Lasso’s werk zou je economisch kunnen noemen; hij gebruikte slechts een paar stemmen in een heel strikte vorm. Daarbinnen laat hij zijn fantasie de vrije loop. Hij verkent alle hoeken en gaten van het chromatische veld, hij laat zien hoe je door verschillende toonsoorten kunt reizen en hoe je verschillende harmonische werelden kunt blootleggen.”

Slow motion
“Neem vooral tijd en rust mee naar de zaal”, vervolgt de componist. “Specchio is geen stuk dat het publiek zal vermaken. Zie het meer als een gebed, een kalm ritueel. Zoals Lasso binnen de grenzen die hij zichzelf stelde zijn fantasie liet werken, heb ik geprobeerd ruimte te creëren voor de fantasie van de luisteraar. Specchio gaat over tijd, over hoe de tijd verloopt, het is een stuk in slow motion. Je kijkt in een spiegel, en je ziet misschien wel je eigen wereld.”

Openbare repetitie
Een openbare repetitie op donderdagmiddag geeft het publiek de mogelijkheid om onderdeel te zijn van het wordingsproces van deze nieuwe compositie. In aanwezigheid van Schöllhorn brengt dirigent James Wood met zijn laatste aanwijzingen de finishing touch aan. Aansluitend gaat muziekjournalist Frederike Berntsen in een nagesprek met de componist en de dirigent verder in op het compositieproces.

Over Johannes Schöllhorn
De muziek van Johannes Schöllhorn (1962) omvat vele genres, van kamermuziek en vocale muziek tot werken voor orkest en muziektheater. Hij is een hedendaagse componist met een fascinatie voor de renaissance. Schöllhorn werkt met tal van internationale solisten, ensembles en orkesten waaronder Ensemble Modern, Ensemble Musikfabrik, Ensemble Intercontemporain en Klangforum Wien.

Samenwerking
De samenwerking tussen Collegium Vocale Gent en Het Collectief gaat terug tot 2014 toen de twee Vlaamse ensembles elkaar vonden in een project onder leiding van Reinbert de Leeuw. Beide ensembles delen eenzelfde nieuwsgierigheid naar de combinatie van bekend repertoire met onbekende of nieuwe werken.

Tickets & info, klik hier