Kerst 2021
De klank van Glühwein en gepofte kastanjes

Voor de Engelsen is kerst geen kerst zonder carols. Voor ons neemt het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach een steeds belangrijkere plek in naast de traditionele kerstliederen als Stille nacht en De herdertjes lagen bij nachte.

Voor de Duitstalige landen zijn het juist de kerstliederen uit de tijd vóór de grote Johann Sebastian Bach die de sfeer van kerstmarkten, gepofte kastanjes en Glühwein het meest representeren. En daar is wat voor te zeggen, want componisten als Samuel Scheidt, Heinrich Schütz, Michael Praetorius en Johann Michael en Johann Hermann Bach, neven van de vader van de grote Bach, schreven geheel in de Lutherse traditie in de zeventiende eeuw de meest meeslepende kerstliederen.

Het zijn liederen die tot op de dag van vandaag de direct herkenbare kerstsfeer uitdragen in de meest mooie meerstemmige zettingen. En ondanks het feit dat ze niet altijd in het collectieve geheugen verankerd zijn, is de traditie net zo levend als die van de Engelse carols. In de kersttijd gaan deze liederen ook vandaag de dag dankzij het internet de wereld over in de Lutherse gemeenten en zingen vele liefhebbers ook bekendere liederen als O Jesulein süss (O kindeke klein, o kindeke teer) en het onsterfelijke In dulci jubilo.

Het onvolprezen Vox Luminis brengt op woensdag 15 december in het Muziekgebuw deze liederen en vergelijkbare werken die je doen smachten naar de kerstdagen in bewerkingen van Samuel Scheidt, Hieronimus Praetorius (nee, geen familie van Michael) en even briljante tijdgenoten. Omdat Vox Luminis de vocale samenzang tot op het allerhoogste niveau beheerst, zijn het juist de versmeltende stemmen die deze liederen tot de perfecte opmaat voor de kerstdagen maken. Want het ensemble weet als geen ander de geur en de sfeer van de Duitse kerstmarkten in klank om te zetten. Waan je in andere oorden bij temperaturen rond het vriespunt, ruik de frisse dennennaalden, de gepofte kastanjes, de warme chocolademelk en de kruidige Glühwein, krijg die rode oren en geniet.

Vox Luminis 
Woensdag 15 december 2021 / Grote Zaal / 20.15 uur

Bestel ticketsEen heerlijk warme Engelse kerst

Kerstmis. Hoewel de Duitstalige landen er wat van kunnen met overdadige kerstmarkten en meeslepende muziek, lijkt het alsof de Engelsen de kerstsfeer uitgevonden hebben. Geen kerst gaat voorbij zonder A Christmas Carol van Charles Dickens waarin Ebenezer Scrooge zich bekeerd van gewetenloze vrek tot empathisch medemens.

En kerst is voor de Engelsen geen kerst zonder carols als Once in a royal David’s city, The Holly and the Ivy, In a Bleak Midwinter en Twelve Days of Christmas. En dat is niet zo gek, want deze sfeer van diepe devotie en pure vreugde hoort al bij de Engelse kerst sinds de middeleeuwen. Dat vertelt het briljante vocale ensemble Gothic Voices met een programma vol middeleeuwse Engelse kerstmuziek. 

Hoewel het woord carol in dit tijd niet veel meer betekende dan een feestelijk lied voor een bijzondere gelegenheid, stralen de carols als Mervele not Joseph, Nowell Owt of your slepe en Ther ys no Rose of switch virtu en liederen op Latijnse teksten als Ave rex angelorum,  Benedicite Deo en Puer natus est nobo die sfeer van een warme Engelse kerst onmiskenbaar uit. Gothic Voices wisselt de gregoriaanse kerstliederen af met die typisch Engelse middeleeuwse zangstijl waarvan John Dunstable de architect is en die tot op de dag van vandaag doorwerkt in alles wat met Engeland en een Engelse kerst te maken heeft.

Laat je op 22 december in het Muziekgebouw meevoeren door een eeuwenoude Ceremony of lessons and carols, waan je binnen enkele noten in de wereld van Scrooge, de drie geesten en de onbevangen hartelijkheid van de kreupele Tiny Tim en dompel je onder in dat warme, innemende kerstgevoel dat de Engelsen zo meesterlijk gecreëerd hebben.

Gothic Voices 
Woensdag 22 december 2021 / Grote Zaal / 20.15 uur

Bestel tickets