Basisonderwijs

Het Muziekgebouw wil de liefde voor muziek met zoveel mogelijk mensen delen. Ook met kinderen. Wij vinden het belangrijk dat kinderen al jong op allerlei manieren met muziek in aanraking komen.

Door kennis te maken met verschillende muziekgenres, te luisteren naar muziek, te experimenteren en door zelf muziek te bedenken en uit te voeren. Voor het primair onderwijs organiseren wij workshops SoundLAB en schoolconcerten.

SoundLAB


Toonpad, een van vele SoundLAB-instrumenten (foto: Martina Simkovicova)

Wist je eigenlijk wel dat je zelf muziek kunt bedenken? Vanuit het niets! Ga eens op onderzoek uit in ons laboratorium. Iedereen kan spelenderwijs muziek leren maken in deze workshop. Noten lezen of ervaring met een muziekinstrument is niet belangrijk. SoundLAB laat je ervaren dat er veel meer muziekinstrumenten zijn die je al kent.

In de workshop SoundLAB staat experimenteren met wonderlijke, unieke instrumenten centraal. We hebben een grote verzameling van zo’n 100 experimentele muziekinstrumenten. Een groot aantal is speciaal voor deze workshop ontwikkeld en maakt gebruik van nieuwe technologieën. 

Wanneer: Tijdens schooltijd, datum en tijd in overleg / Lengte: 90 minuten / Doelgroep: PO midden- en bovenbouw / Kosten: €4 per leerling / Waar: Muziekgebouw / Thema: Muziek, technologie, creativiteit, componeren

> Bekijk de lesbriefSchoolconcerten

Wij organiseren schoolconcerten in het Muziekgebouw en het BIMHUIS. Ieder schooljaar stellen wij voor het primair onderwijs een gevarieerd concertaanbod samen, geschikt voor verschillende groepen.

Concerten van hoge kwaliteit, in dezelfde genres als onze reguliere programmering: jazz, world, hedendaagse muziek en klassiek. De concerten zijn op vaste data.  Groove Beest: Kruidkoek

groep 7 en 8 / vrijdag 17 januari 2020 / BIMHUIS


Kruidkoek (foto: Luuk Janssen)


Groove Beest Kruidkoek, ja dat klinkt meteen al groovy. Maar wat is eigenlijk een groove? Dit explosieve bandje waar menig schoenzool zijn hiel bij aflikt, gaat het ontdekken! De jongeheren van Kruidkoek noemen het zelf Garage Jazz: een mix van ‘conceptuele, instrumentale, rock, jam, funk, ska, Afro, disco grooves’. Het is een mengsel van zo ongeveer alle muziekgenres die je kent. Hoe het klinkt? Groovy.

Voorafgaand aan het gierende concert vindt een workshop plaats in je klas waarbij alvast de grooves gesmeed worden. En er komt ook nog eens een topmuzikant langs om de grooves in de muziek te laten horen. Stilzitten is onmogelijk.

Voor wie: groep 7 en 8 / Wanneer: vrijdag 17 januari 2020 om 10.30 uur / Waar: BIMHUIS / Duur: circa 45 minuten / Lessen: Lespakket, les op school en bezoek muzikant in de klas.Kwartetten met Beethoven door Oorkaan / Dudok Quartet

groep 3 t/m 6 / maandag 27 januari 2020


Kwartetten met Beethoven (foto: Oorkaan)

Vier musici spelen buiten met elkaar een kwartetspel. “Heb jij voor mij van de strijkers de altviool? Ik mis nog van de getallen nummer 4. Wie heeft van de metamorfose de vlinder? En wie heeft de allermooiste kleur goud?” Met de muziek gaat het Dudok Quartet een dialoog met je aan en neemt je zonder woorden mee in een muzikaal spel.

De prachtige muziek van Beethoven is steeds in beweging en wordt, net als de kaarten in het spel, steeds opnieuw geschud. Komen alle muzikale kleuren uiteindelijk bij elkaar?

Een concert vol fantasie, beweging en verwondering met de mooiste muziek van het bijzondere Beethovenjaar 2020.
 
Kwartetten met Beethoven (foto: Oorkaan)


Voor wie: groep 3 t/m 6 / Wanneer: ma 27 januari 2020 om 11.30 uur / Waar: Muziekgebouw / Duur: circa 45 à 55 minuten  / Lessen: Lessen met digitaal materiaal, hoorspel en workshop.Groove Beest: Shishani & Namibian Tales

groep 7 en 8 / vrijdag 7 februari 2020 / BIMHUIS
 
Shishani (foto: Eric Nieuwland)


Een groove lijkt wel te leven! Wat is het eigenlijk? Je ontdekt het samen met Shishani & Namibian Tales. De muzikanten zijn echte wereldreizigers, en allemaal in verschillende culturen opgegroeid. Ze wonen nu in Amsterdam.

Hun zoektocht naar bijna uitgestorven Namibische muziektradities leidde naar de Kalahari woestijn, waar het oudste volk ter wereld woont: de San. Daar ontmoetten zij vier oma’s, van wie zij eeuwenoude liederen leerden, en waaruit zij hun eigen nieuwe, verfrissende muziek maakten. Het is Namibische muziek met een eclectische twist. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar als je het hoort, ben je verkocht. In dit schoolconcert ontdek je dat je van oude tradities heel veel kunt leren, en dat je altijd iets nieuws van kunt maken.

Een concert over Namibië, het volk de San, oude tradities, identiteit en ook jazz, funk, interactie, beweging en dans.

Luister hier!

Voor wie: groep 7 en 8 / Wanneer: vrijdag 7 februari 2020 om 10.30 uur / Waar: BIMHUIS / Duur: circa 1 uur / Lessen: Lespakket, les op school en bezoek muzikant in de klas.
Vreemde Streken door Oorkaan en Trio Diamanda

groep 3 t/m 6 / vrijdag 21 februari 2020 (voorjaarsvakantie)
 
Vreemde Streken (foto: Oorkaan)


In deze nieuwe werelden vol geluid ben je nog niet eerder geweest. Een violiste, een cellist en een altvioliste laten horen hoe mooi strijker bij elkaar kleuren. Ze gaan op zoek naar nieuwe werelden in een fysiek en poëtisch strijkorkest. Het is een nieuwe voorstelling die de hele klas op z’n stoel houdt.

In het Muziekgebouw ontdek je de mooiste en gekste dingen waar je nog nooit van gehoord hebt. Vreemde streken is een theatrale ontdekkingstocht waarin drie strijkers als ware pioniers met jou de grenzen verkennen van hun instrumenten.

Nieuwe klanken van Garth Knox komen samen met eeuwenoude tonen en opzwepende Ierse Folk, we gaan op zoek naar nieuwe werelden en zijn nieuwsgierig naar alles wat anders is.

Voor wie: groep 3 t/m 6 / Wanneer: vrijdag 21 februari om 10.30 en 12.30 uur (voorjaarsvakantie) / Waar: Grote Zaal, Muziekgebouw / Duur: circa 1 uur  / Lessen: Digitaal lesmateriaal, een workshop in de klas over het thema filosoferen en muziek met een violist is ook mogelijk.
Groove Beest: Koffie

groep 7 en 8 / vrijdag 27 maart 2020 / BIMHUIS
 
Koffie


Wanneer klinkt iets groovy? En wat is het eigenlijk. Zoek niet verder, want als er iets groovy klinkt, dan is het dit concert. De onweerstaanbare muziek van de Amsterdamse band Koffie is een mix van afrobeat, jazz en seventies funk. De achtkoppige band zorgt voor een vervolg op de Nigeriaanse Afrobeat.

Geïnspireerd door deze Afrikaanse stijl speelt Koffie oneindige beats met opzwepende improvisaties. Stil blijven staan is onmogelijk tijdens de concerten van deze charismatische groep jonge musici.

Voorafgaand aan het concert vindt een workshop in de klas plaats waarbij alvast de grooves worden gesmeed. Er komt ook een muzikant langs om de grooves in de muziek vast te laten horen.

Luister hier!

Voor wie: groep 7 en 8 / Wanneer: vrijdag 27 maart 2020 om 10.30 uur / Waar: BIMHUIS / Duur: circa 1 uur / Lessen: Lespakket, les op school en bezoek muzikant in de klas.
Sticks door Percossa / Oorkaan

groep 1 en 2 / woensdag 1 april 2020 om 11.00 uur

Sticks (foto: Bart Grietens)

HOE KLINKT OER? In Sticks ontdek je samen met de vier virtuoze slagwerkers van Percossa hoe je kunt praten zonder een woord te zeggen.


Hoe je muziek kunt maken zonder muziekinstrumenten en hoe je je oren kunt openen voor geluiden die je nog nooit hoorde, zoals het ritme van vuur, musicerende dieren en spannende klanken uit de natuur. Een percussieconcert vol humor, van vier oer-nette mannen die misschien wel niet zo beschaafd zijn als ze doen voorkomen.

Voor wie: groep 1 en 2 / Wanneer: woensdag 1 april 2020 om 11.00 uur / Waar: Muziekgebouw / Duur: circa 45 minuten  / Lessen: Lessen met digitaal materiaal, hoorspel en workshop
D
e Dromenblazers door Oorkaan / Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet
groep 3 t/m 6 / vrijdag 3 april 2020
 
De Dromenblazers (foto: Oorkaan)


Vier jongens blazen dromen tot leven. Ze laten zich meeslepen door hun fantasie. Vol jeugdige verwondering en soms een tikje overmoedig, spelen ze spelletjes en dagen ze je uit om mee te dromen. Of dagdromen. Of slaapdromen. Of op-je-kop-dromen.

Dromenblazers is een magisch vrolijk klarinetconcert waarin de vier mannen van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet soepel swtichen tussen verschillende muziekstijlen. Van Gershwin tot Mahler tot Dvorák en meer. Want in dromen kan alles!

Een voorstelling over dromen tot leven blazen, plezier, dagdromen, je fantasie aanzetten, de klarinet familie en het bijzondere Mahlerjaar 2020.

Voor wie: groep 3 t/m 6 / Wanneer: vrijdag 3 april 2020 om 10.30 uur en 12.30 uur / Waar: Grote Zaal, Muziekgebouw / Duur: circa 1 uur / Lessen: Digitaal lesmateriaal, een workshop in de klas over het thema filosoferen en muziek met musici is ook mogelijk.Folder Alliantie Muziekeducatie Amsterdam

Bekijk ons aanbod voor basisonderwijs 2019 - 2020 ook in de folder 'Ontdek de muziek'.


Het Muziekgebouw neemt actief deel aan de Alliantie Muziekeducatie Amsterdam (AMA), een samenwerking tussen Het Koninklijk Concertgebouw, Nationale Opera & Ballet, Nederlands Philharmonisch Orkest / Nederlands Kamerorkest, Muziekgebouw aan ’t IJ, Koninklijk Concertgebouworkest, Bimhuis en Oorkaan.


www.amsterdamsemuziekeducatie.nl

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring