Piotr Anderszewski (foto Piano à Lyon)

Piotr Anderszewski

Beethoven Diabelli-variaties
  • ma 27 mei 2019
    20:15 - 22:05
    Grote Zaal
    Pauze 20:45
    Geweest

★★★★★ A totally enthralling musical journey, perhaps the most completely convincing reading of the Diabelli I’ve ever heard in the concert hall.

The Guardian over recital Piotr Anderszewski in Londen, april 2018

Als íemand de Diabelli-variaties van Beethoven zou kunnen claimen dan is het de Poolse pianist Piotr Anderszewski. Sinds Anderszewski ze speelde als 21-jarige tijdens de Leeds Piano Competition, horen ze bij hem zoals de Goldbergvariaties bij Glenn Gould. Spannend om te horen hoe zijn visie op Beethovens pianotestament zich heeft verdiept.

De mythevorming rond Anderszewski en de Diabelli-variaties begonnen in de halve finale van de Leeds Piano Competition. Hij liep toen het podium af omdat hij niet tevreden was over zijn eigen prestatie. In 2001 verscheen zijn veelgeprezen opname van de Diabelli-variaties bij Virgin. Inmiddels is men het er wel over eens dat Anderszewski zich zo vereenzelvigd heeft met het stuk, dat geen andere pianist de intensiteit bereikt die hij etaleert tijdens live-uitvoeringen.

De twee Schumann-werken opus 126 en opus 133 zijn allebei geschreven in het jaar 1853, het laatste productieve jaar van Schumanns leven. Gesänge der Frühe is de laatste compositie waarvan Schumann zelf nog de drukproeven heeft gecorrigeerd, voordat hij een poging deed zichzelf van het leven te beroven met een sprong in de Rijn. Het behoort tot zijn meest intieme muziek, haast volkomen privé. De zeven pianostukken in Fugettenform weerspiegelen Schumann's grote interesse in fuga’s, en doen vaak denken aan Bach. Een perfect openingsstuk voor dit recital, dat na de pauze zal besluiten met de machtige triple-fuga die Beethoven schreef als voorlaatste Diabelli-variatie.

Dit concert zou oorspronkelijk plaatsvinden op vr 29 maart 2019, maar is verplaatst naar deze datum op verzoek van Piotr Anderszewski.
 

 


Beethovens Diabelli-variaties met grootse intensiteit  

Onderdeel van:
Piano

Programma

Robert Schumann Sieben Stücke in Fughettenform op. 126
Robert Schumann Gesänge der Frühe op. 133
Ludwig van Beethoven Diabelli-variaties op. 120 

 

Uitvoerenden

Piotr Anderszewski piano

Programmaboekje

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring