© Claire Doppert

Silbersee

Stimmung II
  • do 28 mrt 2019
    20:15 - 22:20
    Grote Zaal
    Pauze 20:50
    Geweest

In 2018 lanceerde Silbersee de cyclus Stimmung, een jaarlijkse reeks muzikale evenementen over de menselijke stem: haar schoonheid, haar breekbaarheid, de capriolen waartoe ze in staat is, en bovenal haar vermogen de ziel te beroeren. In deze tweede editie staat Das atmende Klarsein (1980-1981) van Luigi Nono centraal, een zelden gehoorde 20ste-eeuwse klassieker. Bovendien vroeg Silbersee twee componisten om zich door Nono te laten inspireren.

In Das atmende Klarsein verklankt Nono de spanning tussen het tijdelijke en het eeuwige: wat is de waarde van het individu tegenover de oneindigheid van het universum en de tijdloosheid van de dood? Arnold Marinissen (1966) bezingt in zijn commentaarstuk de adem, de vrije natuur en het verglijden van de tijd. Giuliano Bracci (1980) beschouwt aan de hand van teksten van Giordano Bruno de plaats van de mens in het oneindige heelal.

Muziektheaterhuis Silbersee is vaste bespeler van het Muziekgebouw – vorig seizoen nog met Homo instrumentalis, dat door NRC een van de beste voorstellingen van het jaar werd genoemd. De eerste editie van Stimmung, in maart 2018, was gewijd aan het gelijknamige werk van Karlheinz Stockhausen.

Dit concert wordt opgenomen door:

 

Muzikale meditatie over het wonder van de mens

Programma

19.15 uur / Foyerdeck 1 / Inleiding

Inleiding door Michel Khalifa

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma:

Giuliano Bracci Se non in ombra e specchio (wereldpremière)
Arnold Marinissen Transits (wereldpremière)
Luigi Nono Das atmende Klarsein

Uitvoerenden

Silbersee:
Romain Bischoff muzikale leiding
Viktoriia Vitrenko, Viola Cheung, Michaela Riener, Rianne Wilbers, Steven van Gils, Joost van Velzen, Arnout Lems, Maciej Straburzynski zang
Helen Bledsoe basfluit
Wouter Snoei klankregie
Jeroen Smith, Ludo Winkelman licht- en decorontwerp

Programmaboekje

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring