The Theatre of Eternal Music Brass Ensemble

The Second Dream

zo 09 april 2017 / 15:00 tot +/- 16:15 / Grote Zaal

World Minimal Music Festival

Programma

La Monte Young (foto Jung Hee Choi)

La Monte Young (foto Marian Zazeela)

Marco Blaauw (foto Marco Borggreve)

La Monte Young (foto Jung Hee Choi)

Hypnotiserende boventonen van minimal-meester La Monte Young 

La Monte Young is een van de grote Amerikaanse minimal-pioniers, en toch wordt zijn muziek maar zelden gespeeld. Niet omdat de muziek niet aantrekkelijk is: Young geeft alleen musici die hij absoluut vertrouwt toestemming zijn werken uit te voeren. Dat maakt deze Nederlandse première bij voorbaat al uniek. Bijzonder zijn ook het lichtontwerp en de opstelling rondom het publiek van acht trompettisten. The Second Dream uit 1984 bestaat uit slechts vier noten, maar door de resonerende boventonen komt de hele ruimte als onstuimig instrument tot leven.

La Monte Young (1935) gebruikt in zijn werk vaak de 'reine stemming': geen aangepaste intervallen, zoals op de piano, maar zuivere intervallen zoals die klinken in het natuurlijke boventonenspectrum. Door noten eindeloos aan te houden opent Young voor zijn luisteraars de innerlijke rijkdom van de klank. Het lichtontwerp van zijn echtgenote, kunstenares Marian Zazeela, vormt daar de perfecte visuele pendant van. 

Dit concert wordt mede ondersteund door Kunststiftung NRW.

Programma

Dag 5 - Meditation
NB: Zie tabblad Randprogramma voor de overige festivalactiviteiten

15.00 uur Concert Grote Zaal
La Monte Young
The Melodic Version (1984) van The Second Dream of The High-Tension Line Stepdown Transformer uit The Four Dreams of China (1962) (Nederlandse première) 


Uitvoerenden

The Theatre of Eternal Music Brass Ensemble:
Marco Blaauw leiding, trompet
Ben Neill leiding, trompet
Stephen Burns trompet
Christine Chapman trompet
Matthew Conley trompet
Bob Koertshuis trompet
Nathan Plante trompet
Markus Schwind trompet 

Randprogramma

DAG 5 - MEDITATION

Warm-up

12.15 - 14.45 uur / Entreehal / Gratis
Horizon van Simeon ten Holt (1923 - 2012) voor vier vleugels door Horizonkwartet

De naam Simeon ten Holt is bijna synoniem met zijn allerberoemdste werk, Canto Ostinato (1973-1976). De dromerige nostalgie ervan raakte miljoenen mensen diep – er is zelfs een film over gemaakt. Maar Canto Ostinato is niet Ten Holts enige monumentale compositie voor vier vleugels. Deze middag biedt de unieke gelegenheid om Horizon (1983-1985) te beluisteren: veel minder bekend, maar minstens zo indrukwekkend. Ten Holt ontwikkelde in de jaren 70 een eigen stijl die heel toegankelijk klinkt, met schitterende melodieën die bewegen tussen de piano’s en langzaam transformeren. Net als Canto Ostinato is Horizon een hoogtepunt uit Ten Holts oeuvre. Het Horizonkwartet ontstond in 2014 speciaal voor de uitvoering van dit stuk, en de vier enthousiaste jonge pianisten hebben het stuk perfect in de vingers.

13.00 – 14.30 uur / Atriumzaal / €8,50 (koop hier tickets)
Workshop Maak Minimal Music! (kinderen 7+ mét volwassenen)

In deze workshop maken deelnemers zelf een muziekstuk met zogenaamde field-recordings; een in de minimal music veel gebruikte techniek. Eerst ga je door het hele gebouw op zoek naar geluiden om op te nemen - van stappen op een trap tot de wind rond het gebouw. Vervolgens gebruik je die opnames – én een keuze uit een arsenaal aan opmerkelijke instrumenten – om een eigen minimal music stuk te creëren met het computerprogramma Garageband. Op een toegankelijke manier ervaar je wat minimal music typeert en hoe het is om componist te zijn – voorkennis is niet vereist.
(Om 16.30 uur is er ook workshop voor alleen volwassenen).

13.00 - 14.30 uur / Kleine zaal / Gratis (reserveer via dit online formulier)
Deep Listening
Deep Listening is de naam die de recent overleden Braziliaanse componiste, schrijfster, weldoener en accordeoniste Pauline Oliveros koos voor haar compositorische praktijk en levenswerk. Het festival geeft in samenwerking met De School en Red Light Radio festivalgangers de kans om deel te nemen aan een twee uur lange ‘Deep Listening’ workshop, onder begeleiding van Sharon Stewart. In de workshop verkennen deelnemers hun eigen opnemingsvermogen van geluid en krijgen zij meer bewustzijn tot aandacht tijdens het luisteren. Een workshop als kennismaking met ten minste een van de baanbrekende - op tekst gebaseerde - scores uit Pauline Oliveros' Sonic Meditations. Een unieke kans.

In 2011 werd Sharon Stewart samen met Pauline Oliveros, IONE en Heloise Gold gecertificeerd in ‘Deep Listening’. Op dit moment is Stewart een van de hoofddocenten voor het online certificaatprogramma Deep Listening bij ‘the Center for Deep Listening’, RPI.

16.30 – 18.00 uur / Atriumzaal / €8,50 (koop hier tickets)
Workshop Maak Minimal Music! (voor volwassenen)

In deze workshop maken deelnemers zelf een muziekstuk met behulp van zogenaamde field-recordings; een in de minimal music veel gebruikte techniek. Eerst ga je door het hele gebouw op zoek naar geluiden om op te nemen - van stappen op een trap tot de wind rond het gebouw. Vervolgens gebruik je die opnames – én een keuze uit een arsenaal aan opmerkelijke instrumenten – om een eigen minimal music stuk te creëren met een behulp van het computerprogramma Garageband. Op een toegankelijke manier ervaar je wat minimal music – voorkennis is niet vereist.
(Om 13.00 uur is er ook workshop voor kinderen mét volwassenen).

18.30 - 19.00 uur / Atriumzaal / Gratis
Food for thought – Meditation: college door Maarten Beirens

De in minimal music gespecialiseerde musicoloog Maarten Beirens neemt het publiek in deze festivaleditie mee in de wereld van minimal music met vijf minicolleges. Ieder college sluit aan bij de themadagen in dit festival. Vandaag meditatie. Wat fascineerde de minimalisten in de spirituele kant van muziek uit o.a. Azië? Over deze – en meer vragen – gaat het vandaag. Een verrijkende stoomcursus van dertig minuten met voldoende Food for Thought om de concerten deze festivaldag nóg intensere te beleven.

18.45 – 19.45 uur / Kleine Zaal / Gratis (reserveer via dit online formulier)
Mantra’s zingen o.l.v. Jan Kortie

Voor wie de spirituele dimensie van minimal music verder wil verkennen is er de mogelijkheid mantra’s te zingen. ‘Stembevrijder’ Jan Kortie helpt deelnemers het lied van hun ziel te ontdekken. Door het zingen van eenstemmige en eenvoudig meerstemmige mantra’s en andere mooie, gewijde melodieën uit zeer diverse religieuze en spirituele richtingen in allerlei talen, ontstaat de bijzondere ervaring één te zijn met de klank.

Warm-up & afterprogramma

16.15 – 00.00 uur / Foyerdeck 1 / Gratis
Red Light Radio nodigt o.a. Wolf Müller & Cass en Don’t DJ uit

Red Light Radio brengt vanaf de Wallen de beste underground-radio van Amsterdam. Voor het festival vroeg deze online radiozender twee Duitse topprojecten. Wolf Müller (alias Jan Schulte) is een producer met een zintuig voor subtiele grooves, die elektronica met akoestische percussie combineert. Cass (alias Niklas Rehme-Schlüter) creëert juist dromerige soundscapes. In 2016 brachten Wolf Müller & Cass hun eerste gezamenlijke plaat uit, The sound of glades, een schot in de roos. Hun live set van ambient en balearic belooft een relaxte subtropische vooravond in het Muziekgebouw. Don’t DJ uit Berlijn (alias Florian Meyer) schakelt vervolgens een tandje bij. Don’t DJ bouwt zijn experimentele tracks vaak op volgens wiskundige wetmatigheden, maar altijd met een scherp oor voor de juiste sounds.

Achtergrond

Dag 5 - Meditation

Minimal music voedt de ziel

In Azië vonden de minimalisten niet alleen ritmische en andere muzikale inspiratie, ook de spirituele dimensie oefende diepe aantrekkingskracht uit. Zo bekende Philip Glass zich tot het Boeddhisme. En La Monte Young en Terry Riley vonden in de Indiase zanger Pandit Pran Nath niet alleen muzikale, maar ook een spirituele leermeester. Het vermogen van minimal music om een transcendente ervaring op te roepen, werd een thema dat in vele vormen terugkeert: van de strenge meditatie op enkele nauwkeurig geselecteerde tonen bij Young , tot de update van een Russisch-orthodox ritueel bij Arvo Pärt. Minimal music voedt niet alleen de zintuigen, ook de ziel.

Meer weten over 'meditatie'? Ga naar het mini-college Food for Thought, (dagelijks om 18.30 uur).


Dagelijks nog meer te doen!

Ook buiten de concerten kunnen festivalbezoekers zich onderdompelen in de wereld van minimal music. In het Atrium en op het Foyerdeck klinken dagelijks warm-up-optredens en afters. Ook is er een uitgebreid randprogramma met tal van doorlopende activiteiten. Wil je je minimal-kennis bijspijkeren? Daarvoor is er iedere dag een minicollege. Bij de luisterwand in het Atrium kun je klassieke en obscure stukken beluisteren, en in samenwerking met de OBA en de UvA is een uitgebreide leestafel samengesteld.

Wie tussen de bedrijven door wil ontspannen kan zich laten masseren op de klanken van minimal music i.s.m. 22tracks. De masseurs van Dansage zijn hierin gespecialiseerd: ze worden één met de muziek en vertalen die via massage naar het lichaam, voor een bijzonder relaxte ervaring. Ook is er gelegenheid deel te nemen aan een begeleidde ‘deep listening’ workshop, volgens de principes van minimal-legende Pauline Oliveros. Zij ontwikkelde het concept van deep listening, dat gaat over de rituele en helende kracht van muziek. En ontspannen kan natuurlijk ook met een drankje van de Festivalcafé-bar in het Atrium.

Voor dit festival hebben lichtkunstenaar Matthijs Munnik en audiovisueel kunstenaar Joris Strijbos een spectaculaire installatie gemaakt. Shifting Structures is een kinetische lichtinstallatie waarbij zelfcorrectie de basis vormt voor een generatieve bewegingscompositie. Door het verleggen van het zwaartepunt genereren de individuele lichtobjecten constante variatie. Uit deze ogenschijnlijke willekeur ontstaat een complexe choreografie, een steeds veranderend samenspel van balans, licht en ritme.

Voor wie op eigen houtje in trance wil raken is er een app met binaurale beats. Deze akoestische illusie suggereert naast twee klinkende tonen een derde toon, die een weldadigheid effect op de hersenen heeft. Zo kun je gewoon rondlopen of ergens liggen terwijl je mediteert met minimal music.   

Voor en na de Grote Zaal-concerten verkoopt Concerto CD's & platen.

   

Prijzen

(Prijzen incl. pauzedrankje)

€ 31,00
Normaal
€ 25,00
CJP
€ 25,00
Stadspas
€ 10,00
Early Bird (13-30 jaar)
bestel tickets Zet op mijn wensenlijstje

Video

Warszawska Jesień 2015 - La Monte Young 'The Second Dream of the High-Tension...'

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X