Maartje van Weegen

Maartje van Weegen

Interview Bob Witman
Fotografie Hans-Peter van Velthoven

Verrast door de schoonheid van Arvo Pärt, geroerd door een concert van André Rieu

Van nieuwslezeres en verslaggever koninklijk huis naar Radio 4-programma De Klassieken. Maartje van Weegen heeft de overstap van het nieuws en grote evenementen naar een dagelijks muziekprogramma met grote liefde gemaakt.

“Ik ben vooral van Bach. Veel Bach. Zijn muziek kan me zo ontroeren. Maar ik heb ook geleerd me te laten verrassen door andere muziek.” Dus kan ze vandaag genieten van een repertoire zo breed als dat van Arvo Pärt tot aan André Rieu.

Ze verkeert in de gelukkige omstandigheid – vindt ze – dat muziek haar werk is geworden. Het brengt haar in aanraking met musici, wat de beleving van de muziek versterkt. “Gek, maar muziek raakt me sneller als ik van zo dichtbij heb kunnen zien hoe musici spelen en hoe gepassioneerd ze zijn.” Ze heeft een uitzending van De Klassieken bij dirigent Jaap van Zweden thuis gemaakt. Hij vertelde toen dat hij twee jaar lang met de partituur van Lohengrin in zijn tas had gelopen. “Als ik hem dan zo ongelooflijk geconcentreerd voor het orkest zie staan, zit ik extra te genieten in de zaal.”

Toen ze jong was, hield ze meer van “de Beatles dan van de Stones, en meer van Cliff Richard dan van Elvis Presley”. Nu meer van Bach dan van hedendaags gecomponeerde muziek. “Maar mijn mond viel open toen laatst Eric Vloeimans al spelend binnen kwam lopen op een feest van een vriendin. Ik vond het fantastisch hoe hij met zijn trompet met haar praatte, zelfs tegen haar fluisterde. Dat was prachtig.”

De Klassieken is het best beluisterde programma op Radio 4, met een hechte groep van zo’n 100.000 luisteraars. Die hebben Van Weegen in de armen gesloten. “Enig discussiepuntje is of er te veel gepraat wordt als we eens per maand bij een luisteraar of musicus in de platenkast kijken. Het gaat op Radio 4 natuurlijk om de muziek. Maar ik blijf een journalist en dan ga ik toch vragen stellen. Bovendien, als mensen over hun muzieksmaak beginnen, krijg je vaak geweldige verhalen te horen.”

Sinds De Klassieken hoort ze veel meer live muziek uit voor haar onbekende oorden. “Het Stabat Mater van Arvo Pärt, bijvoorbeeld. Ik kende het niet en had wat reserves. Ik houd erg van het Stabat Mater van Pergolesi. Kom maar op, dacht ik. Maar het was beeldschoon. Vanaf de eerste noot.”

Waar ze zich aan de ene kant liet verrassen door de schoonheid van Arvo Pärt, raakte ze ook geroerd toen ze een concert van André Rieu bijwoonde. “Prachtig om te zien hoe dat publiek genoot, maar ook met hoeveel passie de musici speelden.” “Is er” vroeg ze aan de bazen van Radio 4 “een verbod op Rieu? ” “Nee”, riep iedereen. Laatst was ze ’s middags in de Arena bij een concert van Rieu, en ’s avonds naar Reinbert de Leeuw in het Muziekgebouw, waar Satie werd gespeeld. “Een groter contrast is bijna niet denkbaar. Dat is nou het mooie.”

NB: De concertkeuze van Maartje van Weegen staat in de kolom rechts op deze pagina.

Let op: Het concert Kerstmis vindt plaats op 16 en 18 december. Bij het kopen van kaarten voor de gehele serie De Keuze van Maartje van Weegen dient u het concert dat u NIET wenst te bezoeken uit uw winkelmandje te verwijderen.

 

Concerten in deze serie (0)

Geen concerten gevonden in deze serie.

Wij gebruiken cookies

Onze website maakt gebruik van cookies

Meer informatie

X