Mike Reed’s the Separatist Party (foto Liina Raud)

Mike Reed’s the Separatist Party

Ft. Ben Lamar Gay, Marvin Tate, Bitchin Bajas
The Rest is Noise @ Bimhuis
vr 29 mrt 2024 20:30 - 22:00
vr 29 mrt 2024
20:30 - 22:00
  • vr 29 mrt 2024
    20:30 - 22:00
    Bimhuis

Programma

20.30 uur
Jules Reidy

21.35 uur
Mike Reed’s Seperatist party

22.45 uur
na afloop: DJ Superinca

 

Uitvoerenden

Mike Reed drums
Marvin Tate spoken word
Ben Lamar Gay cornet

Bitchin Bajas: 
Cooper Crain gitaar, synthesizer
Dan Quinlivan synthesizer
Rob Frye tenorsaxofoon, fluit, percussie

Jules Reidy zang, gitaar

Superinca dj

Nieuw project uit Chicago brengt spoken word samen met vrijzinnige jazz en rock

Drummer Mike Reed slaat de handen ineen met al even avontuurlijke performers uit Chicago: dichter Marvin Tate, klankavonturier Ben Lamar Gay en het experimentele trio Bitchin Bajas. Een artikel uit de New York Times was de aanleiding. Al ver voor de pandemie las Mike Reed het verhaal over de afgezonderd levende George Bell, een obsessieve verzamelaar die bijna een week na zijn dood pas werd gevonden in zijn woning. Alle gevoelens over geïsoleerde levens kregen vorm in poëzie en muziek die raakt aan minimal music, krautrock en de bevrijdende jazz van Don Cherry en Pharoah Sanders.

Drummer en componist Mike Reed is spilfiguur in de huidige muziekscene van Chicago, als oprichter van de club Constellation en het invloedrijke Pitchfork Music Festival. Hij zoekt actief samenwerking met de vele jonge musici uit zijn thuisstad, maar deed ook projecten met oudgedienden als Roscoe Mitchell en Wadada Leo Smith. Met spoken word-artiest Marvin Tate en cornettist Ben Lamar Gay trad hij al eerder in het Bimhuis op met zijn ensemble Flesh & Bone. Bitchin’ Bajas was vorig jaar nog te zien tijdens het Minimal Music Festival.

Opener van het concert is multi-instrumentalist Jules Reidy. Voortbordurend op John Fahey’s American Primitivism traditie, ontdekt hen de uiterste grenzen van de gitaar. Doormiddel van microtonaliteit, glinsterende audio effecten en ge-autotunede zang bereikt Reidy verfrissend terrein. Avant-garde folk en ambient, met een randje sci-fi. Reidy speelde onlangs op Rewire Festival (NL), Unsound Festival (PL) en Elbphilharmonie (DE) en bracht albums uit op Oren Ambarchi’s Black Truffle en Félicia Atkinson’s Shelter Press.