Dudok Quartet (foto: Marco Borggreve)
za 9 nov 2019 15:00 - 16:00

Dudok Quartet

Bruckners Strijkkwintet
9 nov
15:00 - 16:00
  • za 9 nov 2019
    15:00 - 16:00
    Grote Zaal

Op verzoek van violist en componist Joseph Hellmesberger begon Anton Bruckner in december 1878 aan een strijkkwartet. Toen hij in de zomer van 1879 klaar was, lag er in plaats van een strijkkwartet een strijkkwintet. Het groots opgezette werk was Bruckners enige volwassen bijdrage aan de kamermuziek. Het Dudok Quartet, in 2018 goed voor de Borletti-Buitoni Trust Award, zet er de wereldpremière van het Strijkkwartet van de jonge Nederlands-Hongaarse componist Peter Vigh tegenover.

Hellmesberger wees het scherzo van Bruckners oer-kwintet aanvankelijk af, omdat het te ingewikkeld zou zijn. Bruckner schreef een luchtig intermezzo ter vervanging, maar in 1885 speelde het Hellmesberger Quartet het toen al succesvolle kwintet toch inclusief het oorspronkelijke scherzo. Het scherzo was toen inmiddels het tweede deel in plaats van het derde deel geworden. Het ontroerende Andante quasi allegretto – ‘een van de edelste, meest verlichte, tederste en mooist klinkende stukken van deze tijd’, aldus criticus, tijdgenoot en Bruckneradept Theodor Helm – werd ook al omgedoopt. Bruckner veranderde nog meer, maar het succes was met ruim twintig uitvoeringen tijdens zijn leven blijvend en uniek.

Bestel met korting
Wanneer u 3 of meer concerten in het festival bezoekt, krijgt u 20% festivalkorting.
> Meer informatie over bestellen met festivalkorting.

Bruckners enige groots opgezette bijdrage aan de kamermuziek

Programma

Anton Bruckner Strijkkwintet
Peter Vigh Strijkkwartet nr. 1 

Uitvoerenden

Dudok Quartet:
Judith van Driel viool
Marleen Wester viool
Marie-Louise de Jong altviool
David Faber cello

Lilli Maijala altviool

Programmaboekje

Cookies op muziekgebouw.nl
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als u verder gaat op onze website, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.
Meer informatie leest u in onze privacyverklaring