Joey Roukens

Bosch Requiem van Joey Roukens

Nederlands Kamerkoor + Amsterdam Sinfonietta
do 3 nov 2022 20:15 - 21:20
do 3 nov 2022
20:15 - 21:20
  • do 3 nov 2022
    20:15 - 21:20
    Grote Zaal
    Geweest

Programma

19.15 uur / Inleiding
Inleiding door Frederike Berntsen

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Joey Roukens Requiem* (wereldpremière)

* Requiem is een compositieopdracht van Muziekgebouw aan 't IJ en November Music met steun van Ammodo

Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor
Amsterdam Sinfonietta 
Sofi Jeannin dirigent

Serene meditatie over dood en afscheid

Een requiem is niet zomaar een muziekstuk – het genre maakt hogere krachten los, zo lijkt het. Joey Roukens, componist van het Bosch Requiem 2022, weet dat als geen ander. De requiems van Mozart en Fauré tot Britten behoren wat hem betreft tot ‘het mooiste en diepzinnigste wat deze componisten geschreven hebben’. Roukens’ Requiem wordt een overwegend intiem en sereen werk voor kamerkoor, strijkorkest en slagwerk. Behalve delen uit de traditionele liturgie gebruikt Roukens ook moderne seculiere poëzie over dood en afscheid. Want een requiem heeft betekenis voor iedereen.

Roukens bereikt een groot publiek met zijn energieke, eclectische muziek. Zijn Requiem belooft atypisch te worden; met het overwegend verstilde Angeli voor zangkwintet en cello-octet nam hij daar recent al een voorschot op. Het Bosch Requiem is een gezamenlijke compositieopdracht van het Muziekgebouw en festival November Music, die het muziekleven jaarlijks verrijkt met een substantieel nieuw werk. Eerdere componisten waren Anthony Fiumara, Kate Moore, Calliope Tsoupaki, Seung Won Oh en Hawar Tawfiq.

Openbare repetitie
Tip: Bezoek op 2 november om 11.45 uur de openbare repetitie van het nieuwe werk van Joey Roukens.

Dit concert wordt live uitgezonden door de NTR op NPO Radio 4.

   


Programmaboekje

Achtergrond

Luisteren naar nieuwe werelden

Vijf componisten aan het woord over hun nieuwste werken, geschreven mede in opdracht van het Muziekgebouw. In seizoen 22-23 gaan ze bij ons in première.

Bosch Requiem van Joey Roukens - 3 nov 2022

‘Het is weer indrukwekkend’ schrijft NRC ****. Lees de recensies en bekijk foto’s van de wereldpremière voor een uitverkochte zaal.

Echo's van de toekomst

Premières in het Muziekgebouw seizoen 22-23

Joey Roukens te gast bij Kunststof

Een gesprek van een klein uur over het componeervak, het succes van zijn recente werk, zijn achtergrond en inspiratiebronnen.

Interview componist Joey Roukens

Roukens in gesprek met Bas van Putten: 'Componeren lijkt op filmmaken. Dat snelle schakelen. Wat je op Netflix ziet. Dat is hoe ik naar vorm kijk.’

Drie vragen aan Joey Roukens...

... over het hoe en waarom van zijn nieuwe requiem. ‘Ik wilde geen loodzware muziek, maar een spiritueel werk dat laveert tussen sereniteit en intensiteit.’