foto Dean Golja

Antarctica

Mary Finsterer, Sydney Chamber Opera, Asko|Schönberg
zo 5 jun 2022 20:30 - 22:15
zo 5 jun 2022
20:30 - 22:15
  • zo 5 jun 2022
    20:30 - 22:15
    Grote Zaal
    Geweest

Uitvoerenden

Mary Finsterer muziek 
Tom Wright libretto 
Imara Savage regie 
Jane Sheldon, Jessica O’Donoghue, Anna Fraser, Michael Petruccelli, Simon Lobelson zang 
Asko|Schönberg uitvoering muziek

Asko|Schönberg, Sydney Chamber Opera coproductie
Schott Music uitgeverij 

Hedendaagse opera over het geheimzinnige, zuidelijke continent

De Zuidpool is een van de laatste plaatsen op aarde waar de mens nog maar nauwelijks komt. Het is er te koud en ontoegankelijk. Juist daarom is het een vruchtbare inspiratiebron voor ongekende verhalen en geschiedenissen.

Het nieuwe werk van de Australische componist Mary Finsterer verkent de historische, mythische en wetenschappelijke opvattingen en verhalen over het zuidelijke continent. Met een betoverende combinatie van muzikale elementen uit oude en nieuwe stijlen, worden we meegevoerd naar de wereld van Antarctica.

Dit fictieve verhaal begint met drie personages uit de eeuw van de ontdekkingstochten, op wonderlijke wijze opgeroepen uit de herinnering van een jong meisje: een cartograaf, een natuurwetenschapper en een filosoof, met ieder hun eigen dromen en verwachtingen van het mysterieuze landschap. Hun motivaties lopen uiteen van liefdevolle nieuwsgierigheid tot arrogante bezittingsdrang. Maar wat ze vinden is veel groter dan henzelf.

Ter voorbereiding van haar opera organiseerde Finsterer een symposium aan de Universiteit van Tasmanië waar zij en librettist Tom Wright wetenschappers van het Instituut voor Mariene en Antarctische Studies konden ontmoeten. In een tijd van toenemende bezorgdheid over onze ecologie, de verplaatsing van bevolkingsgroepen en een verhoogd bewustzijn van hoe kwetsbaar onze oceanen zijn, is Antarctica een actueel verhaal.

Kijk op deze voorstellingspagina voor o.a. een podcastaflevering, video-interview en meer achtergronden.

Joep Christenhusz van NRC interviewde Mary Finsterer over Antartica.
Lees interview >