Schnittke en Rachmaninov

Cappella Amsterdam + Nieuw Vocaal Amsterdam
Wed 26 Apr 2023 20:15 - 22:00
Wed 26 Apr 2023
20:15 - 22:00
  • Wed 26 Apr 2023
    20:15 - 22:00
    Interval 20:50
    Grote Zaal

Program

19.00 uur / Voorprogramma / Foyerdeck 1
Moderator Maartje Stokkers ontvangt priester Hildo Bos en musicologen Olga de Kort en Francis Maes voor een gesprek over componist Alfred Schnittke en zijn Boetepsalmen

20.15 uur / Hoofdprogramma / Grote Zaal
Alfred Schnittke
12 Stichi Pokajanije (boetepsalmen)
Sergej Rachmaninov Zes koorwerken (Nieuw Vocaal Amsterdam)
Sergej Rachmaninov Bogoroditse Devo, Slava v vïshnikh Bogu en Blagosloven yesi, Gospodi uit Vespers op. 37 (Nieuw Vocaal Amsterdam + Cappella Amsterdam)

Credits

Cappella Amsterdam
Nieuw Vocaal Amsterdam
Daniel Reuss dirigent
Kimball Huigens piano

Koormuziek die door merg en been gaat

De twaalf Boetepsalmen van Alfred Schnittke gaan door merg en been. Toepasselijk voor koormuziek op 16e-eeuwse Russische teksten over boetedoening als straf voor begane zonden. Schnittkes kale toonzetting stelt de tekst centraal. Op het moment dat in de tekst God wordt aangeroepen, maakt de kaalheid plaats voor een weldadige warmte, alsof plotseling de zon doorbreekt. 

Samen met Nieuw Vocaal Amsterdam zingt Cappella Amsterdam ook drie delen uit de monumentale Vespers van Rachmaninov, die hij baseerde op oude Russisch-orthodoxe melodieën. Vooraf zingt het jeugdkoor van Nieuw Vocaal Amsterdam Rachmaninovs Zes koorwerken voor hoge stemmen en piano. De componist schreef het werk voor de Mariïnski-meisjesschool in Sint-Petersburg. Deze uitvoering van Nieuw Vocaal Amsterdam sluit dus nauw aan bij de bedoeling van de componist.

Programmaboekje