Ligeti

I SOLISTI, Katrien Baerts, Anthony Devriendt + Lucas Lipari-Mayer
Thu 2 Mar 2023 20:15 - 21:40
Thu 2 Mar 2023
20:15 - 21:40
  • Thu 2 Mar 2023
    20:15 - 21:40
    Interval 20:50
    Grote Zaal

Program

19.15 uur / Foyerdeck 1
Inleiding door Joep Stapel

20.15 uur / Grote Zaal / Hoofdprogramma
Wim Henderickx Ronddolen
Samir Amarouch
Analogies
György Ligeti
Hamburg Concerto
Olga Neuwirth
…miramondo multiplo…
György Ligeti Mysteries of the Macabre

Na afloop / Entreehal / Popup-concert 'The Big Loud Thing 005'
door Ensemble Klang en Neo-fanfare 9x13
John Luther Adams
For Jim (rising)
Paul Termos
Via, via
Anna Meredith
Nautilus

Credits

I SOLISTI
Katrien Baerts sopraan
Anthony Devriendt hoorn
Lucas Lipari-Mayer trompet
Jappe Dendievel fagot 
Martijn Dendievel muzikale leiding
Kenza Koutchoukali regie
Juliëtte Mout vormgeving

Hommage aan een titaan van de 20e eeuw

Honderd jaar geleden werd een van de titanen van de twintigste eeuw geboren: de Hongaarse componist György Ligeti. Het Belgische blazerscollectief I SOLISTI eert hem met twee topstukken uit zijn oeuvre én werk van twee jongere componisten. Olga Neuwirth noemt haar muziek ‘onpuur’, een ‘kunst tussen alles in’ en past daarom mooi naast Ligeti’s Macabre. In het geval van de jonge Franse componist Samir Amarouch sijpelt Ligeti’s invloed door via spectrale en elektronische muziek. Sopraan Katrien Baerts, vaste gast in het Muziekgebouw, is de vocale solist.

Baerts zingt Mysteries of the Macabre, waarmee ze eerder al imponeerde tijdens het Ligeti Festival in het Muziekgebouw. Het stuk is een uitsnede uit Ligeti’s enige opera, Le grand macabre. Anthony Devriendt soleert in het Hamburg Concerto voor hoorn, een van Ligeti’s laatste werken en een wonder van sfeer en klankkleurtransformaties. Neuwirth, eveneens bekend om haar intense omgang met klankkleur, sleept in …miramondo multiplo… de luisteraar mee in een labyrint van herinneringen met muzikale citaten, van renaissanceklanken tot jazzstandards. Lucas Lipari-Mayer neemt de trompetsolo voor zijn rekening.

Dit concert wordt live uitgezonden door de NTR op NPO Klassiek


Afterconcert

The Big Loud Thing 005
Ongeveer een kwartier na de afloop van het hoofdconcert, spelen Ensemble Klang en Neo-fanfare 9x13 in de Entreehal als extraatje nog een kort concert van ongeveer een half uur: The Big Loud Thing 005.

Aanleiding is het feit dat 50 jaar geleden De Volharding werd opgericht, als straatorkest van Louis Andriessen en Willem Breuker. Het orkest groeide uit tot een icoon in de Nederlandse ensemblecultuur. In aanloop naar de concertavond Mapping Andriessen op 13 april 2023 in het Minimal Music Festival, eert Ensemble Klang dit unieke orkest met vijf pop-upconcerten, waarvan vanavond het laatste.

Uitvoerenden
Ensemble Klang
Neo-fanfare 9x13

Programma
John Luther Adams For Jim (rising)
Paul Termos Via, via
Anna Meredith Nautilus

Programmaboekje