Quatuor pour la fin du temps

Storioni Trio + Jörg Widmann
Wed 16 Sep 2020 20:15 - 21:45
Wed 16 Sep 2020
20:15 - 21:45

Program

Jörg Widmann Passacaglia (met korte inleiding door de componist zelf)
Olivier Messiaen Quatuor pour la fin du temps

Credits

Storioni Trio:
Bart van de Roer piano
Wouter Vossen viool
Marc Vossen cello

Jörg Widmann klarinet

Aangrijpende Messiaen, vredige Widmann

Al 25 jaar is het Storioni Trio een van Nederlands meest succesvolle pianotrio’s. Tijdens hun jaarlijkse Storioni Festival ontmoetten zij de Duitse klarinettist en componist Jörg Widmann. Zijn Passacaglia voor pianotrio omschrijft Widmann zelf als een van zijn meest vredige en conflictarme composities. Het vormt een mooi contrast met het aangrijpende Quatuor pour la fin du temps van Messiaen.

Messiaen componeert zijn ‘kwartet voor het einde der tijden’ als Duits krijgsgevangene in een Pools kamp. Op een ijskoude dag in januari 1941 vindt de première plaats. Messiaen bespeelt een gammele piano en ook de drie andere instrumenten zijn gehavend. ‘Nooit is er met meer begrip en aandacht naar mijn muziek geluisterd’, zegt Messiaen hierover. En nog altijd ontroert dit werk en laat het een onuitwisbare indruk achter op het publiek.

Beluister de podcast
Violist Wouter Vossen van het Storioni Trio is te gast in de eerste aflevering van onze nieuwe podcastserie Oeversessies. Presentator Elfie Tromp vraagt hem onder andere wat Messiaens Quatuor pour la fin du temps voor hem persoonlijk betekent.